Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Νοεμβρίου 2009

Η Τουρκία ξύπνησε και βλέπει επιτέλους την αλήθεια

Η εκτίμηση και οι διασυνδέσεις του Πατριαρχείου, το οποίο στην Τουρκία υποτιμάται και προσπαθεί να εξοστρακίσει, έχουν περάσει προ πολλού τα σύνορα της Τουρκίας», λέει ο Αλί Ασλάναν σχετικά στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουάσινγκτον.

«Αυτός, ο οποίος κλείνει τα μάτια του, σκοτεινιάζει μόνο τον εαυτό του» τα λόγια του Σαϊντ Νουρσί σημαντικού διανοητή του Ισλάμ, χρησιμοποιεί ο Τούρκος δημοσιογράφος Αλί Ασλάν, αρθρογράφος, της εφημερίδας “Ζαμάν”, για να χαρακτηρίσει την επίσημη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η εκτίμηση και οι διασυνδέσεις του Πατριαρχείου, το οποίο στην Τουρκία υποτιμάται και προσπαθεί να εξοστρακίσει, έχουν περάσει προ πολλού τα σύνορα της Τουρκίας», λέει ο Αλί Ασλάναν σχετικά στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουάσινγκτον.

«Αυτός, τον οποίο στην Τουρκία θεωρούν ως τον θρησκευτικό ηγέτη μιας μικρής μειονότητας και μάλιστα για θέματα πρωτοκόλλου τον έχουν υπαγάγει στον Έπαρχο της περιοχής Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίζεται από 300 εκατομμύρια ανθρώπων ως ο πνευματικός τους ηγέτης. Πάρα πολλά κράτη, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τον αποκαλούν Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη» και προσθέτει με νόημα ότι «σε κανέναν Τούρκο πολίτη, ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε στον Πρωθυπουργό, ούτε σε κανέναν άλλον δεν πρόκειται να αποδοθούν οι τιμές και ο σεβασμός που αποδόθηκαν στην Ουάσινγκτον στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

«Δεν θα ήταν καλύτερα, αντί με ασήμαντα προσχήματα να πικραίνουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αντιμετωπίζουμε έτσι συνεχώς προβλήματα με τη διεθνή κοινότητα, να το είχαμε κάνει ευτυχισμένο και να προσπαθούσαμε να αξιοποιήσουμε την προβολή του προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος

«Ποιο λόμπι, από το οποίο αναμένουμε υποστήριξη, ποια εταιρία δημοσίων σχέσεων, από αυτές που ταΐζουμε με εκατομμύρια δολάρια, διαθέτουν τέτοια δύναμη, ώστε οι Δυτικοί ηγέτες να στέκονται απέναντί τους όρθιοι σε στάση προσοχής;».

«Αργήσαμε, καλά ξυπνητούρια. Χρειάζεται να ξεπεράσουμε ορισμένες παρωχημένες και κοντόφθαλμες αντιλήψεις περί εθνικής ασφάλειας, καθώς και ορισμένα κοινωνικά ψυχολογικά εμπόδια…».
troktiko.blogspot.com

Αρθρο στη “Ζαμάν” για την στάση της επίσημης Τουρκίας απέναντι στον Πατριάρχη
«Αυτός, ο οποίος κλείνει τα μάτια του, σκοτεινιάζει μόνο τον εαυτό του», με την ρήση αυτή του Σαϊντ Νουρσί, ενός σημαντικού διανοητή του Ισλάμ, χαρακτηρίζει ο Αλί Ασλάν, βασικός αρθρογράφος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία (φιλοκυβερνητικής) εφημερίδας “Ζαμάν”, την επίσημη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η εκτίμηση και οι διασυνδέσεις του Πατριαρχείου, το οποίο στην Τουρκία υποτιμάται και προσπαθεί να εξοστρακίσει, έχουν περάσει προ πολλού τα σύνορα της Τουρκίας», λέει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουάσινγκτον.

«Αυτός, τον οποίο στην Τουρκία θεωρούν ως τον θρησκευτικό ηγέτη μιας μικρής μειονότητας και μάλιστα για θέματα πρωτοκόλλου τον έχουν υπαγάγει στον Έπαρχο της περιοχής Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίζεται από 300 εκατομμύρια ανθρώπων ως ο πνευματικός τους ηγέτης», σημειώνει ο αρθογράφος και συνεχίζει:

«Πάρα πολλά κράτη, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τον αποκαλούν Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη» και προσθέτει ότι «σε κανέναν Τούρκο πολίτη, ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε στον Πρωθυπουργό, ούτε σε κανέναν άλλον δεν πρόκειται να αποδοθούν οι τιμές και ο σεβασμός που αποδόθηκαν στην Ουάσινγκτον στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

«Δεν θα ήταν καλύτερα, αντί με ασήμαντα προσχήματα να το πικραίνουμε (σ.σ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και να αντιμετωπίζουμε έτσι συνεχώς προβλήματα με τη διεθνή κοινότητα, να το είχαμε κάνει ευτυχισμένο και να προσπαθούσαμε να αξιοποιήσουμε την προβολή του προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος και συνεχίζει:

«Ποιο λόμπι, από το οποίο αναμένουμε υποστήριξη, ποια εταιρία δημοσίων σχέσεων, από αυτές που ταΐζουμε με εκατομμύρια δολάρια, διαθέτουν τέτοια δύναμη, ώστε οι Δυτικοί ηγέτες να στέκονται απέναντί τους όρθιοι σε στάση προσοχής;».

«Αργήσαμε, καλά ξυπνητούρια», καταλήγει ο αρθρογράφος αναπαράγοντας γνωστή τουρκική παροιμία και σχολιάζει: «Χρειάζεται να ξεπεράσουμε ορισμένες παρωχημένες και κοντόφθαλμες αντιλήψεις περί εθνικής ασφάλειας, καθώς και ορισμένα κοινωνικά ψυχολογικά εμπόδια…».iKypros 11/11/2009

Η Βουλή των ΗΠΑ εξαίρει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη
Την προσωπικότητα και τον παγκόσμιο ρόλο που διαδραματίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε ψήφισμά της που εξέδωσε με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ από τις 20 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον από τις 2 έως τις 5 Νοεμβρίου.

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 424 ψήφους υπέρ και καμία κατά (σσ. η Βουλή των ΗΠΑ έχει 435 μέλη), αναγνωρίζει τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ και τον κόσμο η ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε ό,τι αφορά την ειρήνη, τα θρησκευτικά ζητήματα, αλλά και το περιβάλλον και καλεί τους υπεύθυνους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να συνεχίσουν να προτρέπουν την Τουρκία να εξασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το ψήφισμα συνέταξε ο ελληνικής καταγωγής Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριδα Γκας Μπιλιράκης, το συνυπέγραψαν άλλοι πενήντα βουλευτές και εν συνεχεία κατατέθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος όπου και υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Με αυτό, η Βουλή «καλωσορίζει στην Ουάσιγκτον τον πνευματικό ηγέτη 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών και εκατομμυρίων Ορθοδόξων στις ΗΠΑ, ο οποίος φιλοξένησε μια οικουμενική συνάντηση η οποία κατέληξε στην πρώτη καταδίκη της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου από μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες ως ενέργειας που αντιβαίνει στην θρησκευτική πίστη». Τονίζεται επίσης ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη είναι η πνευματική κατοικία της παλαιότερης και δεύτερης σε αριθμό πιστών χριστιανικής Εκκλησίας στον κόσμο».

Επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, το 1997, ο κ. Βαρθολομαίος τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Κογκρέσου που έχει δοθεί σε προσωπικότητες όπως ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ΙΙ, και στο πλαίσιο αυτό εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Βαρθολομαίος για έναν καλύτερο κόσμο.

Τονίζεται επίσης ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας ηγέτης που αγωνίζεται για την παγκόσμια ειρήνη, τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των θρησκειών και τον σεβασμό του περιβάλλοντος και για αυτό άλλωστε πολλοί τον αποκαλούν «πράσινο Πατριάρχη».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στήριξη Μπάιντεν σε Βαρθολομαίο
Την πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ του σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου επαναβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον κ.κ. Βαρθολομαίο. Σε δείπνο που παρέθεσε προχθές, Τετάρτη, στην επίσημη κατοικία του στην Ουάσιγκτον προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του στο πρόσωπο του κ.κ. Βαρθολομαίου, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών του, καθώς επίσης και των ενεργειών του για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. «Στηρίζουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τις προσπάθειές του για τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», τόνισε ο κ. Μπάιντεν ο, οποίος χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, πνευματικό ηγέτη παγκοσμίου κύρους. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες θέσεις, οι οποίες συνιστούν ουσιαστικά αποδοκιμασία της τουρκικής στάσης έναντι του Φαναρίου περιείχε και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Ομπάμα με τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ανθρώπινα δικαιώματα
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πατριάρχης, είχαν νωρίτερα ιδιαίτερη συνάντηση, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και ζητήματα που συνδέονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε εξάλλου στο Καπιτώλιο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) κ. Νάνσι Πελόσι και με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, κ. Χάρι Ρέιντ ενώ αργά χθες (σ.σ. ώρα ΗΠΑ) είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στήριξη Ομπάμα σε Βαρθολομαίο,Τι θα ζητήσει στη συνάντηση με Ερντογάν
Του Αθανασιου Eλλις,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μηνύματα στήριξης του Οικ. Πατριαρχείου εξέπεμψε η κυβέρνηση Ομπάμα κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Ουάσιγκτον επί προεδρίας Ομπάμα. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και η υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, που συναντήθηκαν μαζί του, τάχθηκαν υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων και της ελεύθερης λειτουργίας του Πατριαρχείου, όπως και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Ομπάμα απέφυγε τις δημόσιες δηλώσεις, όπως είχε κάνει και κατά την πολύ σύντομη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Απριλίου, επιλέγοντας να εργασθεί στο παρασκήνιο, με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα και όχι να δημιουργηθούν απλά εντυπώσεις. Αλλωστε, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημάνθηκε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε «την υποστήριξή μας στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενός ηγέτη παγκoσμίου βεληνεκούς, όπως και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος στη διάρκεια της πολυετούς θητείας του στη Γερουσία υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής του Πατριαρχείου. Σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου τόνισε ότι «είμαστε όλοι μαζί σας» διότι «υπήρξατε πάντα γενναίος, ποτέ από θέση ασφαλείας, και έχετε ακούραστα αντιμετωπίσει αυτούς που επιχειρούν να διαβρώσουν της ισχύ της Εκκλησίας, προβάλλοντας τον Ορθόδοξο δρόμο σε εκατομμύρια πιστούς».

Μετά την ημίωρη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Οικ. Πατριάρχης δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε πως όταν θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν θα του θέσει την ανάγκη σεβασμού του Πατριαρχείου και επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ερωτηθείς εάν η συνάντηση στον Λευκό Οίκο έσβησε τις αρνητικές εντυπώσεις που είχε προκαλέσει η απόφαση του κ. Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, να μην μεταβεί στο Φανάρι, ο κ. Βαρθολομαίος ήταν διακριτικός, αλλά υπενθύμισε ότι μια δεκαετία νωρίτερα ο Μπιλ Κλίντον είχε τηρήσει διαφορετική στάση: «Δεν είχαμε πρόβλημα εμείς διότι δεν ήρθε στο Φανάρι. Μακάρι να ερχόταν, όπως είχε έρθει ο πρόεδρος Κλίντον. Αλλά μάλλον το πρόγραμμά του δεν το επέτρεπε».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube