REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Νοεμβρίου 2009

Διάβημα Βρυξελλών προς την Άγκυρα

Διάβημα με το οποίο υπογραμμίζεται η δέσμευση της Τουρκίας για αρμονία προς την πολιτική της ΕΕ, κατά την ενταξιακή πορεία, επέδωσαν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα, με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Την πληροφορία περί διαβήματος μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV. Ο Μπασάρ θα είναι στην Κωνσταντινούπολη την προσεχή Δευτέρα για τη σύνοδο της Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ για το διάβημα των Βρυξελλών προς την Άγκυρα
«Δεν αφορά την ΕΕ το θέμα της επίσκεψης του Προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στις πληροφορίες περί διαβήματος της ΕΕ προς την Άγκυρα για την επίσκεψη.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι Βρυξέλλες, με αφορμή την επίσκεψη, ζήτησαν από την Τουρκία να είναι αρμονική προς την πολιτική της ΕΕ.

Ο Αλ Μπασίρ θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο της επιτροπής οικονομικής συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Νooz.gr,Sigmalive.com

Στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο οι αρχηγοί κρατών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης
Στην Αγκυρα ο Αχμαντινετζάντ

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη η 25η Σύνοδος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, η οποία θα κορυφωθεί στις 9 Νοεμβρίου με τη Σύνοδο των επικεφαλής των χωρών-μελών. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συμμετάσχουν οι πρόεδροι του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, και του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ.

Η Σύνοδος ξεκινά με τις διήμερες εργασίες των εμπειρογνωμόνων. Η επίσημη έναρξη θα γίνει το Σάββατο από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Από την Κυριακή θα αρχίσουν να φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη οι αρχηγοί κρατών. Εκτός από τους κ. Αχμαντινεζάντ και Μπασίρ, αναμένεται να φτάσουν οι εμίρηδες του Κατάρ και του Κουβέιτ, ο πρόεδρος της Υεμένης και ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας.

Η άφιξη του Αχμαντινεζάντ θα είναι η δεύτερη τουρκοϊρανική «επαφή», μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη, πράγμα που έχει σημασία με δεδομένη την υπό εξέλιξη συζήτηση σχετικά με τη διεθνή θέση του Ιράν, αλλά και τη συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν στις αρχές Δεκεμβρίου στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Δεύτερη σημαντική φυσιογνωμία στη Σύνοδο θα είναι αυτή του Προέδρου του Σουδάν, εάν έλθει τελικά στην Κωνσταντινούπολη όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Αλ Μπασίρ είναι ο μόνος εν ενεργεία αρχηγός κράτους που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και μάλιστα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Συζητήσεις είχε προκαλέσει η άφιξή του στην Τουρκία και στις 18 Αυγούστου 2008 για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών μελών της Αφρικανικής Ένωσης.

Η Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης έχει 57 χώρες-μέλη, ενώ ως παρατηρητές μετέχουν η Ρωσία, η Βοσνία, η Ταϊλάνδη, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και οι τουρκοκύπριοι ως «κοινότητα». Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης είναι από το 2005 ο Τούρκος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.
NEA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube