Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Νοεμβρίου 2009

Ενταση στην κορεατική χερσόνησο

Σοβαρό ναυτικό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα σε πολεμικά σκάφη της Βορείου και Νοτίου Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα, ανοικτά της δυτικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου, χωρίς θύματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap.

Το επεισόδιο έγινε λίγο πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στην Ασία και καθώς η Πιονγιανγκ επιδιώκει απευθείας συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Ένα περιπολικό σκάφος της Βόρειας Κορέας πέρασε την Βόρεια Οριογραμμή και δεν σταμάτησε όταν έγινε βολή προειδοποιητικών πυρών», δήλωσε πηγή του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο Yonhap.

Η Βόρεια Κορέα απαίτησε να ζητήσουν «συγγνώμη» οι νοτιοκορεατικές Αρχές για το ναυτικό επεισόδιο, το οποίο χαρακτήρισε “σοβαρή ένοπλη πρόκληση”, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

“Οι νοτιοκορεατικές Αρχές πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την ένοπλη αυτή πρόκληση και να λάβουν τα μέτρα που επιβάλλονται ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο επεισόδιο”, τονίζεται σε ανακοίνωση του βορειοκορεατικού γενικού επιτελείου.

Διπλωμάτη για τα πυρηνικά στέλνει ο Ομπάμα

Κορυφαίο διπλωμάτη αναμένεται να στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα στη Βόρεια Κορέα για συνομιλίες με στόχο την επανάληψη των διεθνών συνομιλιών με την Πιονγκγιάνγκ, αναφέρει δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ της Τρίτης.

Ο διπλωμάτης στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα είναι ο Στίβεν Μπόσγουορθ, ειδικός αντιπρόσωπος του Ομπάμα για τη Βόρεια Κορέα και η απόφαση να σταλεί στην Πιονγκγιάνγκ ελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη του Μπόσγουορθ στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά αυτή θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους, ύστερα από αίτημα του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Οι συνομιλίες αυτές θα είναι οι πρώτες απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και βορειοκορεάτες αξιωματούχους σε διάστημα άνω του ενός έτους.
ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube