Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Νοεμβρίου 2009

Κατάργηση βίζας για Σερβία, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο στήριξε το Ευρωκοινοβούλιο

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξη του για τα σχέδια για ταξίδια χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο από τις 19 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα κάλεσε την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρα τα δυτικά Βαλκάνια.

Οι τρεις βαλκανικές χώρες ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα η κατάργηση της βίζας να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική πολιτική της ΕΕ για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να δώσουν τη τελική έγκριση για το σχέδιο αργότερα αυτόν το μήνα.

“Περιμένω οι υπουργοί να το υποστηρίξουν”, δήλωσε η Τάνια Φαγιόν, ευρωβουλευτής από την Σλοβενία.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η Αλβανία και η Βοσνία δεν πληρούν τα κριτήρια για διευκόλυνση των ταξιδιών και κάλεσαν τους πολιτικούς να πιέσουν την κατάσταση με μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα.

“Πιστεύω ότι από την άνοιξη θα μπορούν να πληρούν όλα τα κριτήρια. Δεν είναι σωστό για τις δύο αυτές χώρες να μη συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα απελευθέρωσης από τη βίζα”, πρόσθεσε η ευρωβουλευτής.

Ικανοποίηση εκ μέρους της Σερβίας

Με ικανοποίηση δέχθηκε Βελιγράδι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόζινταρ Τζέλιτς, που ήταν παρών στην ψηφοφορία, δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας».

Ο κ. Τζέλιτς επισήμανε το γεγονός ότι το 86% των βουλευτών ψήφισε υπέρ της απόφασης αυτής γεγονός που δηλώνει, όπως ανέφερε, πως «δεν υπάρχει πλέον κανένα δίλημμα γύρω από το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων».
Nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube