Weather Icon
Γενικά θέματα 26 Νοεμβρίου 2009

Συνεχίζεται η διαπάλη Ερντογάν με Ντογάν Πιέσεις και από Ε.Ε.

Συνεχίζεται η διαπάλη Ερντογάν με Ντογάν Πιέσεις και από Ε.Ε.

Tην ανησυχία του για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία αναμένεται να εκφράσει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις του επικοινωνιακού κολοσσού Ντογάν με το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών για τον διακανονισμό του αστρονομικού προστίμου, ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει επιβληθεί στον όμιλο για φοροδιαφυγή. Τα ΜΜΕ του Ντογάν ασκούν οξεία κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Στα δικαστήρια ξανά ο Ομιλος Ντογάν
Ναυάγησαν οι προσπάθειες εξεύρεσης διακανονισμού με το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας

Στα δικαστήρια θα λυθεί η διαμάχη ανάμεσα στον Ομιλο Μέσων Ενημέρωσης Dogan (DMG) και την ανώτατη φορολογική Αρχή της Τουρκίας, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και του Ομίλου, πιo συγκεκριμένα της θυγατρικής Dogan Yayin Holding. Ως γνωστόν, εις βάρος του Ομίλου έχουν επιβληθεί δυο πρόστιμα ύψους 370 εκατ. ευρώ και 1, 75 δισ. ευρώ με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, αλλά και της «ηθελημένης» πρόκλησης ζημίας στον Ομιλο από τον ιδιοκτήτη Αϊντίν Ντογάν, μετά την ανακοίνωση καθαρής ζημίας το πρώτο εννεάμηνο του 2009 κατά 242% υψηλότερη σε σύγκριση με το 2008.

Η «εξωφρενικά» αυστηρή ποινή, η οποία συνοψίζει την «πικρή διαμάχη» του παρασκηνίου μεταξύ του Ντογάν και του Ταγίπ Ερντογάν, έχει επικριθεί από την Ε. Ε., η οποία εξέφρασε ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Ανησυχίες πρόκειται να εκφράσει και το Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή τη συμπεριφορά του τουρκικού κράτους προς τον DMG, ενόψει μάλιστα της Εκθεσης περί της Διεύρυνσης της Ε. Ε., που θα εγκριθεί σήμερα και αφορά άμεσα την Τουρκία.

Οι προσπάθειες εξεύρεσης διακανονισμού ναυάγησαν χθες το πρωί ύστερα από συνομιλίες 16 ωρών. Κατόπιν αυτού, η DMG ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα με αίτημα την ανάκληση των απαιτήσεων του τουρκικού δημοσίου, που είχε διακοπεί λόγω διαπραγματεύσεων. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει δυο χρόνια τουλάχιστον.

Η δυσμενής για τον Ομιλο εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του γερμανικού εκδοτικού κολοσσού Axel Springer ότι προτίθεται να αγοράσει το 29% του DMG αντί 161 εκατ. ευρώ. Η αγορά τώρα ματαιώνεται και ο γερμανικός Ομιλος αρκείται στο 25% της Dogan TV που ήδη κατέχει.

Ο «πόλεμος» Ερντογάν – Ντογάν ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πανίσχυρο εκδότη ότι δυσφημεί την κυβέρνηση με τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει. Οντως, ορισμένα από τα μέσα αυτά, που περιλαμβάνουν τις περισσότερες τουρκικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας και διαφορετικής αποχρώσεως, επέκριναν τις ισλαμικές αντιλήψεις της κυβέρνησης.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το σκάνδαλο της «Ντενίζ Φενερί», ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης με δράση στη Γερμανία, όπου ο Ομιλος Dogan κυριαρχεί στα τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης. Η οργάνωση κατηγορήθηκε για διασπάθιση ποσού 40 εκατ. ευρώ, προοριζόμενου για αγαθοεργίες με τελικό αποδέκτη υποτίθεται το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Στην υπόθεση, που εκδικάστηκε σε γερμανικό δικαστήριο και κατέληξε στην καταδίκη τριών Τούρκων, ενεπλάκη και το όνομα του προέδρου του τουρκικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Επακολούθησαν τα πρόστιμα και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του Ντογάν. Ο κ. Ερντογάν έχει διαψεύσει ότι οι ποινές έχουν πολιτικά κίνητρα, χωρίς να πείθει τους αναλυτές, πολλώ μάλλον που οι διώξεις κατά Ντογάν συνέπεσαν με τη διείσδυση του ΑΚΡ στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Γενική απεργία και συγκρούσεις
Με αιτήματα το δικαίωμα συμμετοχής σε συνδικαλιστικό σωματείο, το δικαίωμα στην απεργία και τις μισθολογικές αυξήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι υπάκουσαν χθες στην απόφαση σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την κήρυξη γενικής απεργίας σε ολόκληρη την Τουρκία. Οι απεργοί συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στην Αγκυρα, όπου ταυτόχρονα υπό εξέλιξη βρισκόταν διαδήλωση με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της βίας εις βάρος των γυναικών. Προειδοποίηση προς τους δημοσίους υπαλλήλους να μην απεργήσουν, διότι έτσι παραβιάζουν τη νομοθεσία, απηύθυνε ο Ερντογάν, αντιπροτείνοντας διάλογο.

Ενδιαμέσως, πλήγμα για την τουρκική κυβέρνηση θεωρείται η χθεσινή απόρριψη εκ μέρους του Συμβουλίου της Επικρατείας του σχεδίου μεταρρύθμισης των ΑEI, βάσει του οποίου διευκολύνεται η είσοδος των αποφοίτων ιερατικών σχολών στα πανεπιστήμια.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube