Weather Icon
Γενικά θέματα 27 Οκτωβρίου 2009

Επαινοι στην Τουρκία για τη Frontex

Την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενίσχυση του έργου Frontex, της ειδικής δηλαδή ομάδας επιτήρησης των κοινοτικών συνόρων που δρα και στο Αιγαίο ζήτησαν από τη σουηδική προεδρία και την Κομισιόν η Γαλλία και η Ιταλία.

Του Γ. Δαράτου, Βρυξέλλες

Την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενίσχυση του έργου Frontex, της ειδικής δηλαδή ομάδας επιτήρησης των κοινοτικών συνόρων που δρα και στο Αιγαίο ζήτησαν από τη σουηδική προεδρία και την Κομισιόν η Γαλλία και η Ιταλία.

Σε επιστολή που την υπογράφουν οι Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκφράζουν την επιθυμία τους «να δώσουν οι «27» κοινοτικοί ηγέτες μια συγκεκριμένη και φιλόδοξη συνέχεια στην δέσμευση που ανέλαβαν το περασμένο Ιούνιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο».

Αξιοσημείωτη είναι μια αναφορά της επιστολής για πρόταση των κοινοτικών προς την Τουρκία για στενή αεροναυτική συνεργασία των δυνάμεών τους μαζί της στο πλαίσιο της Frontex, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, κάτι για το οποίο δεν είχε ενημερωθεί επίσημα η Ελλάδα.

Ελεγχος
Μάλιστα, στο σχέδιο των συμπερασμάτων των εργασιών του συμβουλίου κορυφής της Πέμπτης-Παρασκευής στις Βρυξέλλες η Σουηδική προεδρία, με τη σύμφωνη γνώμη πολλών κρατών-μελών, επικροτεί τη προσπάθεια Τουρκίας για τον έλεγχο και περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, ενώ είναι γνωστή η μέχρι τώρα αρνητική συμπεριφορά της και η άρνηση συνεργασίας της στο τομέα αυτό με την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια οι κοινοτικοί εταίροι της χώρας μας επιχειρούν μια λεκτική φυγή προς τα εμπρός υπέρ της Τουρκίας επειδή αυτή δήλωσε χωρίς να έχει δεσμευθεί σε τίποτε το συγκεκριμένο προς το παρόν ότι θα προσυπογράψει ύστερα από διαβουλεύσεις με τους «27» μια συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που φεύγουν από το έδαφός της.

Η Αθήνα σκοπεύει να ζητήσει τη αναδιαμόρφωση του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής σ’ αυτό το σημείο τους.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube