Weather Icon

Eni: “Κέρδισε” πετρελαϊκό συμβόλαιο στο Ιράκ

Eni: “Κέρδισε” πετρελαϊκό συμβόλαιο στο Ιράκ


Την άδεια για ανάπτυξη του «ογκώδους» πετρελαϊκού κοιτάσματος Zubair έλαβε κοινοπραξία εταιριών με επικεφαλής την ιταλική Eni, από την κυβέρνηση του Ιράκ, όπως αναφέρουν οι «Financial Times».

Η απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο του Ιράκ, κάτι το οποίο θεωρείται βέβαιο, ενώ η συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια του «ανοίγματος» προς τις δυτικές πετρελαϊκές εταιρίες που πραγματοποιεί η χώρα

Προκειμένου, πάντως, η Eni να κερδίσει το συμβόλαιο, αποδέχθηκε την απαίτηση του Ιράκ να «άρει» τη συνεργασία της με την κινεζική Sinopec, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «μπλοκάρει» την Sinopec από τα συμβόλαια, μετά την απόφαση του κινεζικού ομίλου να συνεργαστεί με την διοίκηση της ημί-αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Σημειώνεται ότι η Sinopec τον Ιούνιο εξαγόρασε την εταιρία Addax, η οποία έχει μερίδιο στο πετρελαϊκό κοίτασμα Taq Taq το οποίο είναι στο Κουρδιστάν.

Η Eni είναι επικεφαλής κοινοπραξίας, την οποία «συνθέτουν» η ίδια και η εταιρία Kogas της Κορέας καθώς και η αμερικανική Occidental. Στόχος της κοινοπραξίας η αύξηση της παραγωγής του συγκεκριμένου κοιτάσματος (Zubair) στα 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως εντός της επόμενης επταετίας, από 200.000 βαρέλια που είναι σήμερα.

Σε περίπτωση που η παραγωγή ξεπεράσει τα 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οι εταιρίες θα λάβουν 2 δολάρια ανά “επιπλέον” βαρέλι, βάσει της συμφωνίας που “έκλεισαν” με την ιρακινή κυβέρνηση. Το Zubair είναι το τέταρτο μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα του Ιράκ και υπολογίζεται ότι διαθέτει αποθέματα 4 δισ. βαρελιών “μαύρου χρυσού”.
www.euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube