REAL TIME |

Γενικά θέματα 25 Οκτωβρίου 2009

Ντοκιμαντέρ για τους μουσουλμάνους Κρήτες της Τουρκίας

Ντοκιμαντέρ για τους μουσουλμάνους Κρήτες της Τουρκίας

Έγινε η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ “Κατακερματισμένες οικογένειες – οι Κρητικοί της ανταλλαγής των πληθυσμών”, παραγωγή της TRT.

Η Τουρκία είχε πάντα ένα πρόβλημα. Δεν μπορούσε να ‘χωνέψει’ τη νοσταλγία και την αγάπη που έδειχαν οι πρόσφυγες του Πόντου και της Ανατολής για τις χαμένες ή αλησμόνητες πατρίδες.
Δεν μπορούσαν οι Τούρκοι να εξηγήσουν το γιατί οι Έλληνες πρόσφυγες από τα εδάφη της Ανατολής έδειχναν αυτή τη συμπεριφορά, ενώ οι Τούρκοι πρόσφυγες από τα εδάφη της άλλοτε οθωμανοκρατούμενης Ελλάδας, δεν έγραφαν, δεν μιλούσαν, δεν έχυναν δάκρυα για τις δικές τους χαμένες πατρίδες.
Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι οι Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής έκλαιγαν για τις πατρίδες των προγόνων τους, που έμεναν εκεί επί αιώνες και χιλιετίες, τις δικές τους πατρίδες.
Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι οι Τούρκοι πρόσφυγες που κι εκείνοι ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, δεν έκλαιγαν και δεν τις νοσταλγούσαν, επειδή ένοιωθαν ότι ζούσαν στα χώματα αυτά ως κατακτητές και απλά ήλθε η ώρα να φύγουν από κάτι που δεν ήταν δικό τους.
Μοναδικές περιπτώσεις, οι μουσουλμάνοι των Γρεβενών, του Βοΐου και της Καστοριάς, που ρίχνουν ακόμα δάκρυα για την πατρίδα που έχασαν και οι μουσουλμάνοι της Κρήτης, που συνεχίζουν να διατηρούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Κρήτης, σε πείσμα των καιρών.
Το φαινόμενο έχει την εξήγησή του. Πρόκειται για εξισλαμισμένους Έλληνες, που τους “πήρε η μπάλα” πρώτα του προσυλητισμού και μετά της αναγκαστικής ανταλλαγής των πληθυσμών.
Αυτούς, τους μουσουλμάνους κρητικούς της Τουρκίας, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν διάφοροι κύκλοι κατά το παρελθόν, για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ένα κίνημα αυτονομίας της Κρήτης.
Τώρα η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση, ένας μηχανισμός ανερυθρίαστης γκαιμπελικής προπαγάνδας του τουρκικού κράτους, κάνει ντοκυμαντέρ για τους “τουρκοκρητικούς”.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο:

Οι Τούρκοι μετανάστες από την Κρήτη έγιναν θέμα σε ντοκιμαντέρ.
Το ντοκιμαντέρ της TRT “Κατακερματισμένες οικογένειες – οι Κρητικοί της ανταλλαγής των πληθυσμών” (Parçalanmış Aileler – Girit Mübadilleri), στέκεται μάρτυρας μιας εποχής.
Αφηγείται την ιστορία των προσφύγων που ήρθαν από την Κρήτη στην Τουρκία το 1924.
Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια, έγινε στο Adana όπου εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο.
TRT

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube