Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Οκτωβρίου 2009

“Ξεκάθαρη και γνωστή η θέση της Ελλάδας”

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο πρωθυπουγός μετέβη με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών για την άτυπη συνάντηση της Διαδικασίας Διαβαλκανικής Συνεργασίας. “Πρέπει να υπάρξει επαναβεβαίωση της υποστήριξης της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. H Ε.Ε. πρέπει να αποστείλει εκ νέου τα σωστά μηνύματα προς τον τουρκικό λαό, η Τουρκία από την πλευρά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη της”, δήλωσε στην Διαβαλκανική Συνάντηση ο κ. Παπανδρέου. Απευθυνόμενος δε προς τα Σκόπια πρόσθεσε “Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο θέλουμε να επιλύσουμε. Η στάση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και πολύ γνωστή”.

Νωρίτερα,σε μια άκρως συμβολική κίνηση ο κ. Παπανδρέου άφησε λίγα λουλούδια στον τάφο του άλλοτε υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ με τον οποίο τον συνέδεε φιλία και κοινές προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Δημήτρη Δρούτσα, επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι και εξήρε τον ρόλο του στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων και στον διαθρησκειακό διάλογο.

“Θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο. Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη” δήλωσε προς τα ΜΜΕ εξερχόμενος του Πατριαρχείου ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι όλα τα ευαίσθητα ζητήματα θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, στις προθέσεις του δεν είναι η εκμετάλλευση των προβλημάτων, αλλά η ανάδειξη και η λύση τους.
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, στην Κύπρο. Όπως τόνισε, χρειάζεται ο άμεσος συντονισμός των δύο κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας για την επίτευξη των κοινών στόχων, ιδιαίτερα ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων στην ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και βήματα προς εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία ζητoύν για πολλοστή φορά οι Βρυξέλλες στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, προσχέδιο της οποίας εξασφάλισε το Reuters εν όψει της επίσημης δημοσιοποίησης στις 14 Οκτωβρίου. Στο προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου τονίζεται ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και εκφράζονται ανησυχίες για πολλούς τομείς – όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθεροτυπία, η ελευθερία της θρησκείας, η εμπλοκή του στρατού στην πολιτική και τα δικαιώματα των γυναικών.

Επικριτικός έναντι του πρωθυπουργού για το χρόνο επίσκεψής του στην Τουρκία και στην Κύπρο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.«Το ότι ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και εν συνεχεία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, με βάζει σε πρόσθετους προβληματισμούς» ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόσθεσε πως οτιδήποτε έχει συμφωνηθεί πρέπει να τεθεί σε λαϊκή διαβούλευση με δημοψήφισμα.Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Γνωρίζετε ότι εμείς έχουμε μια ξεχωριστή περπατησιά στα εθνικά θέματα και προσπαθούμε και διυλίζουμε την κάθε κίνηση. Το ότι θα συναντηθεί προηγουμένως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και εν συνεχεία με τον πρόεδρο της Κύπρου, με βάζει σε πρόσθετους προβληματισμούς.

» Εγώ πιστεύω και νομίζω είναι εθνική επιταγή οτιδήποτε έχει δρομολογηθεί να δοθεί σε λαϊκή διαβούλευση και να προηγηθεί δημοψήφισμα. Εάν πρόκειται να έχει γίνει μια συμφωνία ερήμην του κυπριακού λαού, ερήμην του ελληνισμού, κάτω από τις ανάγκες και τις επιταγές της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της γείτονος χώρας θα είναι καταδικαστέα και ενδεχομένως να εγκυμονεί διαφόρους κινδύνους. Για οτιδήποτε έχει συμφωνηθεί, λαϊκή διαβούλευση με δημοψήφισμα, όπως έγινε και με το σχέδιο Ανάν».

«Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στην Διαβαλκανική Διάσκεψη ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλουτοκρατίας που φιλοδοξεί για μεγαλύτερες ‘μπίζνες’ και ρόλο στα Βαλκάνια και ως ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος της ΕΕ και των ΗΠΑ» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο δρόμος της συμμετοχής στην ΕΕ, που πρότεινε στους λαούς των Βαλκανίων για ειρηνική λύση των διαφορών και συνεργασία, είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα αυξάνει την εκμετάλλευση των λαών και οξύνει τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ πρωτοστατεί στην αλλαγή των συνόρων, εξαπέλυσε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στήριξε το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο και συμμετέχει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν» προσθέτει το ΚΚΕ.

athina984.gr, in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube