Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Οκτωβρίου 2009

Επικεφαλής νέας συμμαχίας ο Μάλικι

Μια νέα ευρεία πολιτική συμμαχία της οποίας τέθηκε επικεφαλής παρουσίασε, χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ενόψει των προγραμματιζόμενων, για τον Ιανουάριο, γενικών εκλογών.

Ο Μάλικι, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει με το κόμμα του στο συνασπισμό σιιτικών κομμάτων που συνέστησε ο Αμάρ αλ Χακίμ, νέος επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής παράταξης, του Ανώτατου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου, ήρθε σε συνεννόηση με περίπου 40 παρατάξεις, σιιτικές, σουνιτικές, κουρδικές και χριστιανικές.

Το «Κράτος Δικαίου», όπως ονομάστηκε η συμμαχία, στοχεύει, κατά τον Μάλικι, να αποδείξει στην πράξη ότι «το Ιράκ αφήνει πίσω του τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές», υποστηρίζοντας ότι η εποχή των αμιγώς θρησκευτικών παρατάξεων «έχει τελειώσει για το Ιράκ και δεν το βοηθά». Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι ότι η πλειοψηφία των σουνιτικών δυνάμεων που συμμετέχει στο συνασπισμό του Μάλικι προέρχεται από φατρίες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά των λεγόμενων «Συμβουλίων Αφύπνισης», δηλαδή των ενόπλων εκείνων ομάδων που, σε μεγάλο βαθμό, «έδωσαν τη μάχη» απέναντι στους ισλαμιστές της Αλ Κάιντα σε επαρχίες όπως η Ανμπάρ. Με τον Μάλικι συντάχθηκαν και σημαίνουσες προσωπικότητες της νυν κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Πετρελαίου Σαχριστάνι.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, ανακοίνωνε την επίσπευση του ρυθμού αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Οπως τόνισε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν αποσυρθεί άλλοι 4.000 στρατιώτες, με στόχο τον Αύγουστο του 2010 να έχουν μείνει στο Ιράκ μόνο 50.000. Ο Οντιέρνο υποστήριξε ότι η επίσπευση αυτή αποφασίστηκε μετά την εκτίμηση ότι η «ασφάλεια» του Ιράκ έχει σημαντικά βελτιωθεί.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube