Weather Icon
Εκλογές 2009 2 Οκτωβρίου 2009

Η συζήτηση για το προξενείο πληγώνει τους ανθρώπους της περιοχής

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ.«Πρέπει να ρωτηθούν οι ίδιοι από πού βγάζουν αυτές τις εκτιμήσεις και πώς τα τεκμηριώνουν», απαντά όταν ρωτάται για τις ιντερνετικές τοποθετήσεις της Ομοσπονδίας «Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Γερμανία.

Η συζήτηση για το τουρκικό προξενείο πληγώνει τους ανθρώπους της περιοχής και αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα. Η άποψη του Μουσταφά Μουσταφά, πρώην βουλευτή και υποψηφίου βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει σίγουρα της δική της βαρύτητα. Ο ίδιος βέβαια δεν ξεκαθαρίζει αν παρεμβαίνει περισσότερο από όσο πρέπει στα τοπικά δεδομένα της περιοχής και δηλώνει ότι η συνύπαρξη πρέπει να αναδειχτεί ως το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με το θέμα του προξενείου στην περιοχή μας;
Αποδέχεστε ότι υπάρχει παρέμβαση ξένης χώρας στα κοινωνικά μας δεδομένα;
-Αυτά είναι βαριές κουβέντες και βαριές εκτιμήσεις και δεν είναι ούτε τωρινές, ούτε χθεσινές. Από πάρα πολύ καιρό γίνεται αυτή η κουβέντα και η συζήτηση. Όταν ήμουν βουλευτής είχα τοποθετηθεί, όταν ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε αναφερθεί στα ίδια ζητήματα, ότι και το πεπόνι και το μαχαίρι είναι στο χέρι του και μπορεί όντως, αν η περιοχή κινδυνεύει από την παρουσία του προξενείου εδώ, να το λύσουνε οριστικά με την κατάργηση του. Το να συνεχίζεται, και από αρκετές μεριές, έχει καταθέσει μια παρόμοια ερώτηση και ο κ. Λοβέρδος, ίσως να είναι αύριο και αυτός υπουργός Εξωτερικών, να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση, πραγματικά ενοχλεί όλους τους ανθρώπους της περιοχής, και τέτοιου είδους τοποθετήσεις πληγώνουν πραγματικά όλους τους ανθρώπους που προσπαθούν και ζουν εδώ, που συμβιώνουν και θέλουν αυτή η συμβίωση τους να είναι αποδοτική και αέναη.

Ο ρόλος του προξενείου πλήττει κυρίως τους μουσουλμάνους, την μειονότητα, δεν πλήττει τον χριστιανικό πληθυσμό. Εσείς αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να απελευθερωθεί κάποιος και να σας ψηφίσει με μεγαλύτερη άνεση;
-Στην σωρεία των προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή μας, νομίζω ότι το να ψάχνουμε ένα αποκούμπι προς τα εκεί, μας οδηγεί σε λάθος δρόμους. Υπάρχει το συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων θεσμών και εδώ και σε όλο τον κόσμο. Το αναδεικνύουμε αυτό σε πρωτεύον ζήτημα παραμελώντας όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή νομίζω ότι μας αποπροσανατολίζει. Από αυτήν την άποψη, εμείς θεωρούμε αυτή την συζήτηση ανώφελη για την περιοχή μας. Εμάς πραγματικά μας πληγώνει κάθε τόσο η συνεχής επίκληση του προξενείου για όλα τα ζητήματα, είτε αυτό αφορά κάποια διεκδίκηση στην περιοχή μας, είτε αυτό αφορά τις εκλογές, η συνεχής επίκληση γραμμής από εκεί, πως, ποιόν και γιατί και πως στηρίζει, πληγώνει νομίζω βαθιά τον κόσμο που ζει εδώ, της μειονότητας αλλά και της πλειονότητας και από αυτή την άποψη θεωρούμε την συζήτηση λανθασμένη και ανώφελη.

Θα μας πείτε επιγραμματικά το πώς ονειρεύεστε και οραματίζεστε την ποιότητα ζωής του πολίτη της Ροδόπης;
-Εμείς θεωρούμε ότι η περιοχή, γενικά η Θράκη, έχει μια πολιτισμική ιστορία και είναι μια περιοχή που θεωρείται πέρασμα, έχουν περάσει φυλές και φυλές από αυτήν την περιοχή. Θέλουμε να αναδειχτεί αυτή η πτυχή της Θράκης, ότι εδώ υπάρχουν διαφορετικών προελεύσεων άνθρωποι, οι οποίοι ζούνε μαζί. Εγώ θεωρώ ότι σαν χαρακτήρας οι Θρακιώτες είναι ήρεμοι, πράοι και μειλίχιοι άνθρωποι, ειρηνικοί άνθρωποι, δεν έχουμε άσχημα δείγματα συνύπαρξης και συμπόρευσης στην περιοχή μας, θέλουμε και με την οικονομική ανάπτυξη που πρεσβεύουμε για μια ήπια ανάπτυξη και για μια συνύπαρξη, να αναδείξουμε αυτήν την πλευρά της Θράκης. Είχα πει και στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχρή Ντερλί, ότι εμείς έχουμε τις καταβολές μας από τον Σπάρτακο και από τον Σεϊχι Μεβριτίν που είχανε μαζέψει ανθρώπους διαφορετικών προελεύσεων και είχαν αγωνιστεί για την ισονομία, για την ισότητα, για την ελευθερία, είχανε συνενώσει για αυτά τα σπουδαία ιδανικά της ανθρωπότητας διαφόρων ειδών ανθρώπους.

Η Ομοσπονδία «Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Γερμανία, σε πρόσφατη ανακοίνωση της στο internet, είδαμε ότι θέλουν να διακηρύξουν την Θράκη μια φυλακή για την μειονότητα, που ασφυκτιά;
-Νομίζω ότι οι εκπρόσωποι του συλλόγου στο internet έχουν τις θέσεις τους, πρέπει να ρωτηθούν οι ίδιοι από πού βγάζουν αυτές τις εκτιμήσεις και πως τα τεκμηριώνουν. Εμάς οι θέσεις μας ξέρετε, είναι γνωστές, οι τοποθετήσεις μας είναι σαφείς και πάνω σε αυτά πορευόμαστε και όχι από χθες, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ.
M.M.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube