Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ενεργειακές συμφωνίες Ρωσίας – Βενεζουέλας

Σειρά συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες ενισχύουν τη ρωσική παρουσία στην εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Βενεζουέλα, υπέγραψαν σήμερα η Μόσχα και το Καράκας, κατά την επίσκεψη του προέδρου Ούγκο Τσάβες στη ρωσική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA και το εθνικό πετρελαϊκό κονσόρτσιουμ της Ρωσίας (Rosneft, Lukoil Gazprom Neft, TNK-BP και Sourgoutneftegaz) θα συστήσουν, μέχρι τα τέλη του 2009, κοινοπραξία για την εκμετάλλευση του μπλοκ Χουνίν 6 στη λεκάνη του Ορινόκου.

Σύμφωνα με την PDVSA, η κοινοπραξία σχεδιάζει να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 20 δισ. δολαρίων με στόχο την παραγωγή 400.000 βαρελιών αργού πετρελαίου υπερβαρέος τύπου την ημέρα.

Τα εξακριβωμένα αποθέματα του εν λόγω κοιτάσματος ανέρχονται σε 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ οι εκτιμήσεις ειδικών από τη Βενεζουέλα τοποθετούν τα αποθέματα της λεκάνης του Ορινόκου στα 235 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Παράλληλα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας υπέγραψε ξεχωριστό μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία με τη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft.

H ρωσική κρατική εταιρεία διαχείρισης αγωγών Transneft προχώρησε, τέλος, σε συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την PDVSA για την ανάπτυξη πετρελαϊκής υποδομής στη λεκάνη του Ορινόκου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπενθύμισε τέλος πως η Ρωσία και η Βενεζουέλα θα προχωρήσουν σε από κοινού ίδρυση τράπεζας με κεφάλαιο ύψους 4 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο – Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube