Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 3 Σεπτεμβρίου 2009

Τσεχία: Προσδοκίες από τα Σκόπια

Τσεχία: Προσδοκίες από τα Σκόπια

Η Τσεχία περιμένει από την ΠΓΔΜ να εκπληρώσει τα οκτώ κριτήρια που έθεσαν οι Βρυξέλλες και στη βάση αυτή να λάβει “θετική έκθεση προόδου” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Παράλληλα η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να προβεί σε νέα αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, το ύψος του οποίου θα μειωθεί κατά 3,2%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ζόραν Στάβρεφσκι

Η Τσεχία περιμένει από την ΠΓΔΜ να εκπληρώσει τα οκτώ κριτήρια που έθεσαν οι Βρυξέλλες και στη βάση αυτή να λάβει «θετική έκθεση προόδου» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αναμένεται να δημοσιευθεί στα μέσα Οκτωβρίου – δήλωσε, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιάν Κόχουτ, μετά τη συνάντηση που είχε, στα Σκόπια, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο κ. Κόχουτ θεώρησε ότι θα ήταν «πολύ καλό», η εκκρεμότητα για την ονομασία με την Ελλάδα, να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, να είναι σε θέση να λάβει απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, υπενθυμίζοντας, στο σημείο αυτό, ότι οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών-μελών της ΕΕ.

Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότ η χώρα του αναμένει μία θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως, λόγω των προσπαθειών που, όπως είπε, καταβάλλει η ΠΓΔΜ για την εκπλήρωση των οκτώ κριτηρίων και της προόδου που έχει επιτύχει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας πραγματοποιεί, σήμερα, μονοήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Σκόπια: Νέα αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να προβεί σε νέα αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, το ύψος του οποίου θα μειωθεί κατά 3,2%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ζόραν Στάβρεφσκι.Οι προβλέψεις της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Στάβρεφσκι, είναι ότι το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού θα διατηρηθεί στο προβλεπόμενο αρχικό ποσοστό του 2,8%, ενώ στην παρούσα φάση -όπως επισήμανε- η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για σύναψη δανείου.

Στη νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2009 θα συρρικνωθεί κατά 0,6%, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί γύρω στο 0,1%.

Είναι η δεύτερη φορά, που η κυβέρνηση αποφασίζει αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2009. Τον περασμένο Απρίλιο προχώρησε στη μείωση του ύψους του προϋπολογισμού κατά 9%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των δημοσίων εσόδων.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube