Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Τρεις φόβοι στη Λευκωσία

Τρεις φόβοι στη Λευκωσία


Οι εκλογές στην Αθήνα προκαλούν προβληματισμό.Το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο Ανάν, πηγή ανησυχιών.

Τρεις φόβοι στη Λευκωσία
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι εκλογές στην Αθήνα προκαλούν προβληματισμό
Το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο Ανάν, πηγή ανησυχιών.

ΤΑΣΣΟΣ ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ
Μη διανοηθείς να έλθεις στην Κύπρο

Έντονες ανησυχίες και σοβαρό προβληματισμό προκαλούν στην Κυπριακή Κυβέρνηση οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Οι ανησυχίες εκδηλώνονται κυρίως για τρεις λόγους:

1. Στην καθυστέρηση που θα υπάρξει στην αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών προβλημάτων, και ιδιαίτερα του Κυπριακού, ενόψει μάλιστα και της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο.

2. Στην περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και στην αβέβαιη πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στο Κυπριακό. Οι προβληματισμοί αναπτύσσονται από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν και μάλιστα με τόση επιμονή, ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σπεύσει να προκαταλάβει ακόμη και το διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου, και να εξαγγείλει υποστήριξη του σχεδίου. Ο εκλιπών Πρόεδρος δεν είχε ποτέ λησμονήσει την υπόσκαψη που ΠΑΣΟΚ και σε επισκέψεις του στην Αθήνα και σε κατ’ ιδίαν επαφές του με το Γ. Παπανδρέου του είχε σαφώς τονίσει: «Μη διανοηθείς να επισκεφθείς την Κύπρο, εάν προηγουμένως δεν απολογηθείς προς τον κυπριακό λαό για τη στάση σου». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έφερε βαρέως την προσβολή τού τέως Προέδρου και πράγματι δεν επισκέφθηκε την Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε αποκήρυξε το σχέδιο Ανάν, και είναι χαρακτηριστική η αόριστη δήλωση που έκαμε χθες ο βουλευτής του κόμματος Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο για να παραστεί στο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη. Όταν δημοσιογράφος ερώτησε τον κ. Ευθυμίου αν το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε το σχέδιο Ανάν, όπως έπραξε ο Πρόεδρός του το 2004, ο κ. Ευθυμίου απάντησε γενικολογώντας: «Έχουμε ρητά καταθέσει τις θέσεις μας και δεν χρειάζεται καθόλου να μη στηριζόμαστε σε αυτά που έχουμε δηλώσει και αυτά αποτελούν τον κορμό της πολιτικής μας».

3. Το ενδεχόμενο κανένα εκ των δύο κομμάτων στην Ελλάδα να μην πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και η Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο του δευτέρου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αλλά και ενόψει της ευρωπαϊκής αξιολόγησης της Τουρκίας το Δεκέμβριο, να ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα.

Η προειδοποίηση Κυπριανού
Δείγμα των ανησυχιών που προκύπτουν από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και τις παρενέργειές τους είναι και τα όσα αποκάλυψε χθες στη «Σημερινή» ο Χρύσανθος Τσουρούλλης. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια, του είπε: «Πρόεδρε, έχουμε πρόβλημα. Πολύ πιθανή η αλλαγή φρουράς στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ Ελλάδας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι φεύγει ο Καραμανλής και έρχεται ο Παπανδρέου. Ξέρετε τους συνειρμούς που θα γίνουν στην Κύπρο, αυτήν ειδικά την περίοδο… Οι πληγές που άνοιξε ο Γιώργος με το σχέδιο Ανάν δεν επουλώνονται με τίποτα».

Και στην Ελλάδα
Ανησυχίες, όμως, εκδηλώνονται και στην Ελλάδα όπου υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τα πάντα θα είναι σε κατάσταση παραλυσίας, η Τουρκία θα αλωνίζει στην Ευρώπη και αλλού προωθώντας την ενταξιακή της πορεία αλλά και το ρόλο της ως περιφερειακής υπερδύναμης. Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το Σκοπιανό και την αξιολόγηση της Άγκυρας και είναι φυσικό μέσα σε προεκλογική περίοδο όλα αυτά να τοποθετηθούν στο ράφι.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube