Weather Icon
Ισραήλ , Λίβανος 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ισραηλινές κατηγορίες εναντίον του Λιβάνου

Ισραήλ- Το Ισραήλ κατηγορεί τη λιβανική κυβέρνηση και προβαίνει σε διάβημα στον ΟΗΕ έπειτα από την εκτόξευση ρουκετών από το νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Λιβάνου ότι δεν τηρεί στις δεσμεύσεις της και πρόσθεσε ότι χώρα του προέβη σε διάβημα στα Ηνωμένα Εθνη έπειτα από τη χθεσινή εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο στο έδαφος του βορείου Ισραήλ.

“Η κυρίαρχη λιβανική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την απόφαση 1701 του ΟΗΕ, διότι δεν εμποδίζει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του εδάφους μας και κλείνει τα μάτια στη μεταφορά όπλων προς την Χεζμπολάχ”, δήλωσε ο Ντάνι Αγιαλόν στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

“Η λιβανική κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο του σχηματισμού της, αλλά υπάρχει μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η πρεσβευτής μας στα Ηνωμένα Εθνη, η Γκαμπριέλα Σάλεφ κατέθεσε διαμαρτυρία”, πρόσθεσε.
“Προς το παρόν η επί τόπου απάντησή μας αρκεί.

Αλλά αυτό το μεμονωμένο περιστατικό μαρτυρά το δυναμικό των τρομοκρατών και το Ισραήλ θα απαντήσει μαζικά εάν διαταραχθεί σοβαρά η ηρεμία”, προειδοποίησε.
Τουλάχιστον δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες από το χωριό Κλαϊλέ του νοτίου Λιβάνου εναντίον του βορείου Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημίες.

Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε με ρίψη οβίδων, επίσης χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έθεσε τέλος στον πόλεμο των 34 ημερών του Ισραήλ κατά της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Οι βασικές της ρυθμίσεις, που προέβλεπαν τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το έδαφος του νοτίου Λιβάνου και την αντικατάστασή τους από τον λιβανικό στρατό με την υποστήριξη της ενισχυμένης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, έχουν εφαρμοσθεί.

Η απόφαση προέβλεπε επίσης την τήρηση αυστηρού εμπάργκο όπλων με προορισμό λιβανικές ή ξένες ένοπλες οργανώσεις στον Λίβανο.

“Περιμένουμε πιο αποτελεσματικές πράξεις από την πλευρά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων περιστατικών”, δήλωσε ο Ντάνι Αγιαλόν.
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ανακοίνωσε χθες ότι ενίσχυσε την παρουσία της στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube