Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Σεπτεμβρίου 2009

Έλλειψη σοβαρότητας και επικίνδυνες αντιφάσεις από τον κ.Παπανδρέου στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική

Έλλειψη σοβαρότητας και επικίνδυνες αντιφάσεις από τον κ.Παπανδρέου στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική


Κενές περιεχομένου χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με τις οποίες επιχείρησε, από το βήμα της ΔΕΘ, να αλλοιώσει την εικόνα της πολιτικής που ακολουθήθηκε στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. «Δεν υπάρχει ίχνος σχεδίου, ίχνος αίσθησης της πραγματικότητας», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας το «πυροτέχνημα» του Γ. Παπανδρέου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τις λοιπές δηλώσεις του για την εξωτερική πολιτική.

Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε ακόμη τον κ. Παπανδρέου ότι φάσκει και αντιφάσκει στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: «Μας είπε (σ.σ. μετά την αρχική του δήλωση) για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ότι ήταν υπέρ του έργου, γιατί κατάλαβε την “πατάτα” που έκανε στην Αλεξανδρούπολη, μας είπε, όμως, ότι δεν έχει γίνει τίποτε, αλλά κατά τα άλλα είναι μια λεόντειος συμφωνία. Ας αποφασίσει τι θέλει ο κ. Παπανδρέου».

Μέχρι στιγμής ο κ. Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να εμφανίσει «μηδενικό» ή και «αρνητικό» έργο στην εξωτερική πολιτική, έχει επιτεθεί στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα ενεργειακά και τη στάση της στο Σκοπιανό και τα Ελληνοτουρκικά. Στο ενεργειακό ζήτημα την κατηγόρησε ότι δεν έχει διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα στη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ότι η Ελλάδα έχει απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο για την πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, ενώ, για την εκκρεμότητα του ονόματος των Σκοπίων, ότι η Ν.Δ. ακύρωσε «έτοιμη» συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το όνομα και ότι ανήγαγε την εκκρεμότητα σε καθολική διαφορά με τα Σκόπια.

Διαστρέβλωση και αμνησία

Απαντώντας σε μία προς μία τις αιτιάσεις και ειδικότερα στα περί δήθεν «απεμπόλησης» του δικαιώματος του βέτο από τη Ν.Δ., που ανέφερε στην προχθεσινή του συνέντευξη στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος σχολίασε ως εξής: «Έχει και η διαστρέβλωση τα όριά της. Έχει η αμνησία τα όριά της. Πού ήταν στο Βουκουρέστι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου; Εκεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση της Ν.Δ. είπαν “ΟΧΙ”, διασφαλίζοντας τις εθνικές θέσεις στο Σκοπιανό. Αυτό είναι το μοναδικό, πραγματικό “όχι” των τελευταίων δεκαετιών. Και αντιστρέφω την ερώτηση. Πότε ο κ. Παπανδρέου ψιθύρισε, έστω, κάτι ανάλογο στο ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε.; Θα απαντήσει, επιτέλους, στον ελληνικό λαό ποιο ήταν το περιεχόμενο της παρ’ ολίγον, όπως λέει, συμφωνίας του 2001 για το Σκοπιανό; Ήταν μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων; Απ’ όσο γνωρίζω, το περιεχόμενο τέτοιας συμφωνίας δεν υπάρχει στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών. Τι διαπραγματεύονταν κρυφά;».

Ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στη στάση του Γ. Παπανδρέου στο Κυπριακό λέγοντας:

«Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Ρωτάμε τον κ. Παπανδρέου, εάν βρεθούμε και πάλι κοντά σε κάποια συμφωνία, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει και πάλι να παρέμβει και να υπαγορεύσει στους Κυπρίους τι θα πρέπει να κάνουν; Δηλαδή, θα ξανακάνει ό,τι χωρίς επιτυχία επιχείρησε με το Σχέδιο Ανάν το 2004; Τότε που οι Κύπριοι του γύρισαν την πλάτη;».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
*Έλλειψη σοβαρότητας και επικίνδυνες αντιφάσεις από τον Γιώργο στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική αυτός είναι ο τίτλος της Απογευματινής.
Η ταπεινή μου άποψη είναι οτι αποτελεί έλλειψη σοβαρότητας η έκφραση “απο τον Γιώργο”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube