Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Αυγούστου 2009

«Ηξεραν και αδράνησαν»

«Ηξεραν και αδράνησαν»


ΝΙΓΗΡΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΧΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Πολλαπλές προειδοποιήσεις φέρονται να αγνόησαν οι Αρχές της Νιγηρίας για τις προθέσεις της ριζοσπαστικής ισλαμικής αίρεσης, Μπόκο Χάραμ, η οποία με βομβιστικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε νέο κύμα βίας, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 700 πολίτες

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιμάμη, Ιμπραχίμ Αχμέντ Αμπντουλαχί, σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων, περισσότεροι από 50 μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές αρχές και τις τοπικές αρχές της Νιγηρίας για ενδεχόμενη δράση της σέκτας. Στον ίδιο άξονα κινήθηκε και ο στρατιωτικός αξιωματούχος, Μπεν Αχανοτού, υπεύθυνος για την ασφάλεια βόρειων κρατιδίων υποστηρίζοντας ότι και αυτός πρότεινε ανάληψη δράσης κατά των ισλαμιστών.

Στις 26 Ιουλίου μέλη της Μπόκο Χάραμ, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και επιθυμεί την εφαρμογή της σαρίας στη βόρεια Νιγηρία, πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στο κρατίδιο Μπαουχί. Αλλεπάλληλες επιθέσεις σε τρία κρατίδια του Βορρά οδήγησαν σε αιματοκύλισμα μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ισλαμιστών, που διήρκεσε περισσότερο από πέντε ημέρες, με επίκεντρο την πόλη Μαϊνταγκούρι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού, και ενώ ακόμη ανασύρονται σώματα από τα ερείπια στο Μαϊνταγκούρι, μόνο στην πόλη αυτή οι νεκροί φτάνουν τους 700 και οι εσωτερικοί πρόσφυγες ξεπερνούν τους 3.500. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για μαζικούς τάφους και φορτηγά που μεραφέρουν νεκρούς για να ταφούν σε γειτονικά κρατίδια.

Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν την Παρασκευή, με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να ανακοινώνουν ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης της Μπόκο Χάραμ, Μοχάμεντ Γιουσούφ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τους ισλαμιστές μαχητές. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ζητεί διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Γιουσούφ καθώς, σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, ο ηγέτης της Μπόκο Χάραμ ήταν ζωντανός όταν συνελήφθη από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η στάση της νιγηριανής κυβέρνησης, να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για την Μπόκο Χάραμ, ενισχύει τις αμφιβολίες για την ικανότητά της να «αυτοπροστατεύεται» από τη δράση τρομοκρατικών ομάδων.

(Πηγές: BBC, Ασ. Πρες, www.cnn.com)

enet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube