Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Αυγούστου 2009

Τα λάθη που έκαναν την Αττική κρανίου τόπο

Τα λάθη που έκαναν την Αττική κρανίου τόπο

Μια σειρά από λάθη και παραλήψεις οδήγησαν στη βιβλική καταστροφή που συντελείται από το Σάββατο το πρωί στην Αττική, παρότι οι απλοί πυροσβέστες δίνουν τη μάχη με αυτοθυσία.Το πρώτο και καθοριστικό λάθος ήταν η υποτίμηση του κινδύνου τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν εκτίμησε σωστά την εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει η φωτιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής σε δασική έκταση μεταξύ Σέσι και Γραμματικού, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να αναπτυχθεί και να πάρει δραματικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με κατοίκους και τοπικούς παράγοντες του Γραμματικού, η φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε ρεματιά τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής παρέμενε μέχρι το Σάββατο το πρωί καθηλωμένη στην ίδια περιοχή. Οπως υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να την «βομβαρδίσουν» με το πρώτο φως της μέρας τα εναέρια μέσα, ρίχνοντας τόνους νερού, με αποτέλεσμα να την καταστείλουν και στη συνέχεια οι επίγειες δυνάμεις να την θέσουν υπό έλεγχο.

Οι κάτοικοι του Γραμματικού υποστήριξαν ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη άργησαν να φανούν στην περιοχή. Πρώτα εμφανίστηκε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο -είπαν- και πολύ αργότερα τα πρώτα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα η φωτιά να δυναμώσει και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Οι καταγγελίες των κατοίκων επιβεβαιώνονται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΝΑ, το αίτημα για την απογείωση πυροσβεστικών αεροσκαφών υποβλήθηκε το Σάββατο στις 7.16 το πρωί. Τα πρώτα αεροσκάφη απογειώθηκαν από την Ελευσίνα στις 7.35. Μέχρι να αρχίσουν να ρίχνουν νερό στο Γραμματικό, το στοίχημα για τον έλεγχο της φωτιάς είχε χαθεί.

Αντίθετα, χθες, που το μέτωπο της πυρκαγιάς είχε φτάσει από το Γραμματικό στην Παλλήνη, το αίτημα για την απογείωση πυροσβεστικών αεροσκαφών υποβλήθηκε στις 6.11 το πρωί, δηλαδή μία ώρα και πέντε λεπτά πιο νωρίς από το Σάββατο.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη δραματική καθυστέρηση που υπήρξε το Σάββατο στην επέμβαση των εναέριων μέσων.

Οπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Σάββατο το πρωί όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν άλλες πυρκαγιές σε εξέλιξη, πλην αυτών που είχαν εκδηλωθεί την περασμένη Παρασκευή στη Ζάκυνθο. Θα μπορούσε δηλαδή η πυρκαγιά στο Σέσι να τεθεί εύκολα υπό έλεγχο. Από τη στιγμή που η φωτιά ξέφυγε από την περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί και με σύμμαχο τον ισχυρό άνεμο άρχισε να κατευθύνεται με ταχύτητα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Γραμματικού και Βαρνάβα, τα πράγματα ήταν πλέον πολύ δύσκολα.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι εκτός από το πρώτο τραγικό λάθος υπήρξαν στη συνέχεια και άλλα, που συνετέλεσαν στη βιβλική καταστροφή.

Το δεύτερο κατά τη γνώμη τους λάθος ήταν ότι δεν υπήρξε σχέδιο για να ανακοπεί η καταστροφική πορεία της φωτιάς.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κυνηγούσαν τη φωτιά από πίσω, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Θα μπορούσαν να θυσιαστούν κάποιες περιοχές, για να μην φτάσει η φωτιά στην Πεντέλη και στην Παλλήνη», υποστηρίζουν. Στα λάθη που έγιναν, ιδιαίτερα το πρώτο καθοριστικό για την εξέλιξη της φωτιάς 24ωρο, χρεώνεται και το γεγονός ότι δεν έγινε μεγάλη κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου, όταν η φωτιά πλέον είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, οι επίγειες δυνάμεις που είχαν διατεθεί για την κατάσβεσή της ήταν οι εξής: 35 οχήματα, 121 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο και 20 υδροφόρες των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής,

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι είχαν δεσμευτεί πολύ μεγάλες δυνάμεις στη Μαγούλα, για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει την περασμένη Πέμπτη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. «Επρεπε να αποδεσμευτούν περισσότερες δυνάμεις από τη Μαγούλα», υποστηρίζουν.

Σταδιακά οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και την Κυριακή το πρωί είχαν φτάσει τους 390 οι πυροσβέστες που έδιναν την μάχη με τις φλόγες, ενώ τα υδροφόρα οχήματα είχαν ανέλθει σε 130. Ηταν όμως τόσο πολλά τα μέτωπα και της φωτιάς, που η παρουσία τους σε αρκετά από αυτά δεν ήταν αισθητή.

Στα λάθη που καταλογίζονται στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι και η αργοπορία στην ανάκληση αδειών. Οι άδειες ανακλήθηκαν χθες, όταν πλέον είχαν καεί τα βορειανατολικά προάστια της Αθήνας.

«Με ειδοποίησαν να επιστρέψω στην υπηρεσία μου την Κυριακή το απόγευμα», μας είπε χαρακτηριστικά πυροσβέστης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής υπηρετούν περίπου 2.000 άτομα, ενώ τη μάχη με τις φλόγες την έδιναν χθες 390.

Μεγάλο λάθος χαρακτηρίζεται, επίσης, η αργοπορία στην υποβολή αιτήματος διεθνούς συνδρομής.

Το αίτημα υποβλήθηκε το Σάββατο το βράδυ, όταν η κατάσταση είχε ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει άλλο ένα 24ωρο, χωρίς ενίσχυση των εναέριων μέσων και των επίγειων δυνάμεων. Μόνο τα ιταλικά αεροσκάφη πήραν μέρος χθες στην κατάσβεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γιάννη Καπάκη. Η γαλλική και η κυπριακή βοήθεια, που περιελάμβανε και επίγειες δυνάμεις, δεν είχε φτάσει ακόμα.

ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

Καταγγέλλουν αποδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας

Μόλις στις αρχές Αυγούστου εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τις προσλήψεις εργατών με στόχο τον καθαρισμό των δασών

Εγκληματικές παραλείψεις στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών στα δάση και την αποδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας καταλογίζουν οι δασολόγοι στην κυβέρνηση. Επιπλέον, διαπιστώνουν και επιχειρησιακά λάθη στην πυρόσβεση της συγκεκριμένης φωτιάς.

Η νέα μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, που έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να στερηθούν έναν ακόμη «πνεύμονα», έχει υπεύθυνους, καταγγέλλει μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) Ν. Μπόκαρης.

«Υπάρχουν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις από την κυβέρνηση. Εχουμε ξεχάσει τον όρο πρόληψη, δασοφυλακή και προστασία», λέει ο ίδιος και συνεχίζει αποκαλύπτοντας: «Από τον Μάιο θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να εγκρίνει τα κονδύλια για την πρόσληψη 1.400 εργατών, τρίμηνης σύμβασης, οι οποίοι θα μοιράζονταν στα δασαρχεία και θα προχωρούσαν στον καθαρισμό των δασών, ώστε να μη μετατρέπονται σε πυριτιδαποθήκες…»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ κάνει γνωστό ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Ιανουάριο έχει αποστείλει το σχετικό αίτημα. Αλλά μόλις στις αρχές του Αυγούστου εγκρίθηκε. Συνεπώς, ο καθαρισμός των δασών προκειμένου να προληφθούν οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι δώρον άδωρον…» Οπως εξηγεί ο κ. Μπόκαρης, ο προγραμματισμός γίνεται από τον Ιανουάριο ώστε γύρω στον Μάιο – Ιούνιο να είναι επανδρωμένα τα δασαρχεία με 15 άτομα το καθένα, τα οποία θα εργάζονται μέσα στα δημόσια δάση. Επίσης πέρα από τη δουλειά αυτή θα έχουν και τον ρόλο της προστασίας των δασών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των δασολόγων, η υπηρεσία παραμένει αποδιοργανωμένη και με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό: «Εδώ και δύο χρόνια ζητούμε αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας αλλά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Ευελπιστούμε με το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος να υπαχθούμε εκεί. Ωστόσο και μέχρι τότε οι δασοφύλακες, ενώ θα έπρεπε να είναι 3.000 είναι μόλις 500 σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή έχουμε ελλείψεις της τάξης του 70%. Στον τομέα των δασοπόνων υπηρετούν μόλις 400 και οι ελλείψεις αγγίζουν το 50%. Οι δασολόγοι είναι 1.000 και οι ελλείψεις είναι γύρω στο 30%».

Εξάλλου, ο κ. Μπόκαρης στη συγκεκριμένη πυρκαγιά εντοπίζει και επιχειρησιακά λάθη: «Απ όσο γνωρίζουμε δεν κλήθηκε ο δασάρχης Καπανδριτίου να συμμετάσχει στην πυρόσβεση. Δηλαδή, ο άνθρωπος εκείνος που ξέρει καλύτερα από τον καθένα το δάσος της περιοχής. Επιπλέον δεν στήθηκε ούτε ένα επιχειρησιακό κέντρο κοντά στις φωτιές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή εικόνα και ορθός συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

Χρήστος Κολώνας

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
«Καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα το Σάββατο»

«Τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να πετάξουν το πρωί του Σαββάτου κι αυτό ήταν καταστροφικό», τονίζει ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νικόλαος Κούκης και συνεχίζει, «το πρώτο ελικόπτερο έφθασε στην περιοχή μας λίγο πριν από τις 7 το πρωί, ενώ το πρώτο αεροπλάνο 8 παρά 10. Αν είχαν έλθει και τα δύο μαζί στις 6.30, δεν θα μιλούσαμε τώρα για τέτοιου μεγέθους φωτιά, θα είχαν όλα τελειώσει πολύ διαφορετικά. Ολη τη νύχτα παλεύαμε με τις φλόγες και καταφέραμε να περιορίσουμε το μέτωπο. Το πρωί που περιμέναμε τις εναέριες δυνάμεις, προδοθήκαμε. Μία φωτιά μπορεί να κριθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτοί δεν καθυστέρησαν λίγα λεπτά, αλλά μία ώρα». Μιλάμε μαζί του στις 16:30 το απόγευμα του Σαββάτου. «Αυτή τη στιγμή καιγόμαστε και δεν πετά ούτε ένα αεροπλάνο. Κάνω έκκληση συνεχώς, αλλά εδώ και δύο ώρες δεν βλέπω κανένα εναέριο μέσο», λέει ο κοινοτάρχης, κάνοντας λόγο για «βιβλική καταστροφή».

«Καιγόμαστε από παντού», μας έλεγε χαρακτηριστικά το απόγευμα του Σαββάτου και ο κοινοτάρχης Βαρνάβα, Νίκος Βούλγαρης. «Διαπίστωσα ότι όλα χάθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες», επισημαίνει ο ίδιος κι εξηγεί, «Θα έπρεπε, όταν ακόμη δεν είχε ξεκινήσει ο πολύ δυνατός άνεμος, να είχε γίνει κάτι καλύτερο.

Αφού έκαιγε η φωτιά όλη τη νύχτα στην περιοχή του Γραμματικού, έπρεπε το πρωί να ενεργήσουν αμέσως οι εναέριες δυνάμεις. Τότε δυστυχώς χάθηκε το παιχνίδι».

Οπως εξηγεί άλλωστε και ο νομάρχης Αν. Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, «στις 4.30 με 5:00 το πρωί οι επίγειες δυνάμεις είχαν καταφέρει να μαζέψουν αρκετά τη φωτιά στην περιοχή του Γραμματικού και να την περιορίσουν. Αλλά οι πρωινοί άνεμοι ενισχυμένοι και με διαφορετική κατεύθυνση δημιούργησαν δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς το Γραμματικό και ένα προς τον Βαρνάβα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube