Weather Icon
Γενικά θέματα 27 Αυγούστου 2009

Εμειναν άστεγοι και 100 Κούρδοι πρόσφυγες


Στον δρόμο βρέθηκαν περισσότεροι από 100 Κούρδοι προσφυγες από το Ιράκ, οι οποίοι ζούσαν για πάνω από 10 χρόνια σε εγκαταστάσεις παλιών κατασκηνώσεων στην Πεντέλη, τις οποίες κατέστρεψε ολοσχερώς η φωτιά.

Αστεγες ανάμεσά τους και πέντε οικογένειες με περίπου 20 παιδιά. «Είμαστε τόσες μέρες χωρίς να έχουμε κάπου πια να κοιμηθούμε, ούτε να κάνουμε ένα μπάνιο, ούτε ένα πιάτο φαγητό, τίποτα, έστω ένα είδος πρώτης ανάγκης. Το μόνο μέλημά τους ήταν πώς θα μας διώξουν από δω, γι’ αυτό μας είχαν κόψει και το ρεύμα τόσα χρόνια, αλλά πού να πάμε. Εδώ δουλεύουμε κι εδώ είχαμε φτιάξει τα σπίτια μας όπως όπως και ήμασταν ευτυχισμένοι που είχαμε κάπου να γυρίζουμε με ασφάλεια. Και τόσες μέρες ακούμε μόνο υποσχέσεις κι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Είμαστε όμως οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, με ροζ κάρτα και είναι υποχρέωση της πολιτείας να μας φροντίσει. Μόνο τα σίδερα έχουν απομείνει και τα καμένα δένδρα», μας λέει ο Μακουάν Χαουραμί. Τον καταυλισμό είχαν φτιάξει προ 12ετίας σε εγκαταλειμμένη κατασκήνωση των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας οι Γιατροί του Κόσμου, την οποία άφησαν προ επταετίας επειδή «είχε μετατραπεί πλέον σε μόνιμη κατοικία των προσφύγων, οι οποίοι εφοδιασμένοι με ροζ κάρτα μπορούσαν πλέον να εργάζονται και να έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας, οπότε εμείς δεν είχαμε πλέον λόγο να στέλνουμε εκεί εθελοντές και επιπλέον εξέλιπε ο παράγοντας του πληθυσμού σε κίνδυνο καθώς οι άνθρωποι είχαν βολευτεί εκεί έστω και σε κακές συνθήκες», μας λέει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, προσθέτοντας ότι από τότε υπήρχαν πιέσεις για να φύγουν.

Την απομάκρυνση του καταυλισμού «με κάθε τρόπο» ζητούσε και στις 13 Αυγούστου με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Αττικής ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου επικαλούμενος «σοβαρούς κινδύνους πυρασφάλειας του Πεντελικού Ορους». Επίσης, σε χθεσινή κατεπείγουσα αναφορά του προς τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, τη Νομαρχία, την Περιφέρεια αλλά και την Αρχιεπισκοπή, τους ενημέρωνε για την καταστροφή, για τις προσπάθειες των Κούρδων να στήσουν με τσιμεντόλιθους κτίσματα στο χώρο και ζητούσε την επέμβασή τους. Ενημέρωνε ακόμη για τη δέσμευση του Αρχιεπισκόπου να διαθέσει χώρο στον οποίο η πολιτεία μπορούσε να εγκαταστήσει κοντέινερ για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού. «Είναι καιρός το ανύπαρκτο κράτος που μας φόρτωσε το πρόβλημα και τους εγκατέλειψε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να το επιλύσει» μας είπε ο δήμαρχος.

Η Εκκλησία επιβεβαιώνει τη διάθεση 100 στρεμμάτων σε άλλη περιοχή της Πεντέλης, η οποία δεν διευκρινίστηκε, και καλεί την πολιτεία να αναλάβει τα υπόλοιπα, όπως είναι η τοποθέτηση λυόμενων προκειμένου να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι σε ανθρώπινες συνθήκες. Το τι θα πράξει η πολιτεία όμως παραμένει …άγνωστο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube