Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Ιουλίου 2009

Η Ελλάδα δεν αντέχει την αλήθεια

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα η «Αξία» κάνει έντονη κριτική στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για την στάση που κράτησε στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι η κ. Μπακογιάννη έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αποσπάσματα συνέντευξης του Ανδρέα Λοβέρδου, στον Σωτήρη Πίκουλα για την «Αξία»:

-Κύριε Λοβέρδο, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η ελληνική διπλωματία δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα με την ανοχή που έδειξε να μεταφερθεί ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων με αεροσκάφος με τα διακριτικά «Republic of Macedonia». Εσείς πώς θα χειριζόσασταν αυτό το γεγονός;

“Ο εκ μέρους της κυβέρνησης χειρισμός της προσγείωσης σε ελληνικό αεροδρόμιο αεροσκάφους με το «συνταγματικό» όνομα της FYROM ήταν τουλάχιστον ατυχής. Κι ακόμη, ο χειρισμός αυτός ήταν αντίθετος με την πάγια συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων. Όχι μόνο δημιούργησε νέα αρνητικά δεδομένα, αλλά επέτρεψε στον αλαζόνα υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων να περιγελάσει το όλο θέμα. Τι θα κάναμε εμείς; Μα, δίχως την ανάμειξη της πολιτικής ηγεσίας, το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια θα απαντούσε αρνητικά στο σχετικό αίτημα της σκοπιανής διοίκησης περί παροχής αδείας προσγειώσεως του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Και το θέμα θα έκλεινε, πριν ανοίξει. Ο πρόσφατος (Ιούνιος 2008) χειρισμός της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα τού τότε Σκοπιανού προέδρου, κ. Μπράνκο Τσερβεκόφσκι, ως προσκεκλημένου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, αποδεικνύει το αληθές των λόγων μου.”

-Ωστόσο, η κυβέρνηση πανηγυρίζει μια επιτυχία στην Κέρκυρα..

“Επιτρέψτε μου να υποστηρίξω πως λόγο για πανηγυρισμούς δεν βλέπω. Η Κέρκυρα ήταν μια εκδήλωση σχέσεων. Συμμετείχαν 56 υπουργοί Εξωτερικών. Έως εδώ, όμως. Η ουσία των πραγμάτων στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας ή στις αμερικανορωσικές σχέσεις δεν επηρεάστηκε. Ούτε σε κάποιο άλλο θέμα υπήρξε πρόοδος οφειλόμενη στην Ελλάδα. Αντιθέτως, είχαμε το ατυχές συμβάν Μιλόσοσκι, καθώς και τη ρητή μεταφορά στο 2009 και επί ηγεσίας του νέου υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας των γνωστών τουρκικών πολιτικών. Βεβαίως, όταν μια κυβέρνηση παραπαίει στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, θα προσπαθεί να στηρίζεται σε εικόνες διεθνών δημοσίων σχέσεων προκειμένου να δημιουργεί εντυπώσεις.”

-Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την πολιτική προϊστάμενο του ΥΠΕΞ ότι δεν υπήρχε σωστή προετοιμασία για την ατζέντα που τέθηκε στον Τούρκο ομόλογο της, Αχμέτ Νταβούτογλου, για τα θέματα λαθρομετανάστευσης και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο…

“Έχουμε απόλυτο δίκιο. Προσέξτε, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να τα μεταχειρίζεται κανείς μικροκομματικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, προσέχω τι λέω και πώς το λέω. Ωστόσο, όταν δέχεσαι τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος μάλιστα έχει θεμελιώσει την πολιτική των ανοιγμάτων του κ. Ερντογάν, πρέπει να έχεις ζυγίσει τι θα του πεις και πώς θα αξιοποιήσεις τη συνάντηση σου μαζί του. Αυτό, άλλωστε, έκανε ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Κέρδισε το επικοινωνιακό παιχνίδι, ενώ η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών το έχασε. Η μια κυβέρνηση ξέρει τι θέλει, η άλλη δεν έχει καμία πολιτική τακτική. Κι όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τα ευρωτουρκικά θέματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες νέα συνάντηση Μπακογιάννη-Νταβούτογου τις επόμενες ημέρες δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να είναι παραγωγική και καλό είναι η κ. υπουργός να επανεξετάσει τη στάση της.”

-Συντάσσεστε με την άποψη του συντρόφου σας κ. Πάγκαλου που ουσιαστικά απενοχοποίησε, σε δήλωση του σε διαδικτυακό κανάλι, τη χρηματοδότηση του κ. Τσουκάτου το 1999 από τον κ. Χριστοφοράκο; Μήπως τέτοιες δηλώσεις τελικά δεν συμβάλλουν στην καλυτέρευση του κλίματος αποχής από τα πολιτικά δρώμενα;

“Συμφωνώ σε πολλά με τον κ. Θ. Πάγκαλο. Δεν ήμουν, βέβαια, ποτέ αρμόδιος για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Ξέρω, όμως, ότι τα λεγόμενα «κουπόνια» είναι η βάση της χρηματοδότησης των κομμάτων. Όλων ανεξαιρέτως. Κι έχω προτείνει, από το 1993, την κατάργηση τους και την ποινικοποίηση της χρήσης τους. Έχω προτείνει, επίσης, την εισαγωγή συστήματος ή αποκλειστικής δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων με συνοδευτικό μέτρο την καθιέρωση τεκμηρίων πολιτικής δαπάνης, ή, εναλλακτικώς, τη διαζευκτική πρόβλεψη δημόσιας ή ιδιωτικής χρηματοδότησης, δίχως τα υποκριτικά χρηματικά όρια που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία. Κι ας γνωρίζουν επιτέλους οι πολίτες τους χρηματοδότες κομμάτων και πολιτικών. Οι ΗΠΑ μάς δείχνουν επ’ αυτού έναν καλύτερο δρόμο. Οκ. Πάγκαλος έχει δίκιο. Πιστεύω πως η Ελλάδα και το πολιτικό της σύστημα δεν αντέχουν την αλήθεια. Γι’ αυτό και υποκρίνονται. Τον κόσμο θα κερδίσει όποιος πει την αλήθεια και δώσει λύσεις. Η υποκρισία διώχνει τον κόσμο από την πολιτική.”

-Τελικώς, θα έχουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο;

“Θα έχουμε σίγουρα εκλογές τον Φεβρουάριο, μετά τις επίσημες δηλώσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος, ωστόσο, μπορεί να αποκλείσει και εκλογές τον Σεπτέμβριο; Η αστάθεια της κυβέρνησης και η έλλειψη σχεδίου δεν επιτρέπουν ορθολογικές σκέψεις. Ακόμη και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να τη μεταφέρουν και τον Οκτώβριο, αφού το άρθρο 32 του Συντάγματος δεν αποκλείει αυτή την εκδοχή. Όλα είναι ανοικτά, γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ είναι σε ετοιμότητα.”

newstime.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube