Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 9 Ιουλίου 2009

Πιο κοντά στη διπλή ονομασία για τα Σκόπια


Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας της FΥRΟΜ, καθώς από την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια και την Αθήνα προέκυψαν δύο σημαντικά στοιχεία.

Κατ΄ αρχήν, η βούληση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι να βρεθεί λύση- κάτι που σημειώνεται για πρώτη φορά μετά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. Και, δεύτερον, μεταβολές στην πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή «προσανατολισμένες» όχι μόνον στις σκοπιανές απαιτήσεις, αλλά και στις ενστάσεις που έχει υποβάλει με έντονο τρόπο στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Νίμιτς ζήτησε για πρώτη φορά κατά την παραμονή του στην Αθήνα να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: παλαιότερη συνάντησή τους είχε γίνει έπειτα από αίτημα του γραφείου του κ. Παπανδρέου). Μάλιστα, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν, τον ρώτησε για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα- κάτι που δείχνει, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, πως ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ενδέχεται να βλέπει πως αυτός με τον οποίο θα διαπραγματευθεί σύντομα από πλευράς Ελλάδας δεν θα είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Κάτι τέτοιο θα εξηγούσε και το γεγονός ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- από διπλωματικές πηγές και στην Αθήνα και στα Σκόπιαστις μεταβολές που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Νίμιτς στην πρότασή του περιλαμβάνεται και η πλήρης απάλειψη του παραρτήματος για τη γλώσσα και την ταυτότητα των κατοίκων της γείτονος. Πρόκειται για το σημείο που είχε καταγγείλει ο κ. Παπανδρέου- αναφερόμενος και στον κ. Νίμιτς και στον ΟΗΕ- επειδή είναι εκτός της εντολής που έχει δοθεί και αφορά αποκλειστικά την ονομασία. Ο ίδιος ο Μάθιου Νίμιτς, όταν ρωτήθηκε χθες, είπε πως «αυτό που συζητούμε εδώ και πολλά χρό νια είναι το θέμα της ονομασίας… Υπάρχει μια γλώσσα που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιάζουμε στο θέμα της ονομασίας».

«Παρότρυνση»
Από την άλλη μεριά, πάντως, προκειμένου να… εξευμενισθεί η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, ο Μάθιου Νίμιτς φέρεται να έχει κάνει αλλαγές στην πρόβλεψη πως η ονομασία που θα συμφωνηθεί- Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την τελευταία πρότασή του- θα χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς και οι χώρες- μέλη του ΟΗΕ θα παροτρυνθούν να την υιοθετήσουν στις διμερείς τους σχέσεις. Κατά τα φαινόμενα, μετά τις έντονες σκοπιανές αντιδράσεις, η διεθνής ονομασία δεν θα είναι υπόθεση των διμερών σχέσεων της χώρας- ή, εν πάση περιπτώσει, η «παρότρυνση» θα γίνει ακόμη πιο χαλαρή. Αυτός είναι κι ο λόγος που κάποιοι διπλωμάτες χαρακτήριζαν την πρόταση- περιλαμβανομένων των αλλαγών- χειρότερη για την Αθήνα.

Επίσης, για πρώτη φορά μετά το Βουκουρέστι, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε πιο αισιόδοξος από ό,τι του επιβάλλει η διπλωματία«υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μια λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, για αυτό είμαι και πιο αισιόδοξος από πριν».

Σε μια επιβεβαίωση της κινητικότητας που διαφαίνεται αίφνης στο Σκοπιανό, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της σκοπιανής ηγεσίας προκειμένου να συζητηθούν τα όσα τους είπε ο κ. Νίμιτς. Ενδεικτικό είναι ακόμη πως ο Μάθιου Νίμιτς θα έρθει σε επαφή και με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- αλλά κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπου η ένταξη των Σκοπίων παρεμποδίζεται από την Ελλάδα λόγω της ονομασίας.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ευθέως πως τούτη τη φορά στις διαπραγματεύσεις το πρόβλημα θα το έχει η Αθήνα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση διαθέτει 151 βουλευτές. Ωστόσο, και το υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου επαναλαμβάνουν πως διαθέτουν τη βούληση για να καταλήξουν σε λύση.

ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube