Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Ιουλίου 2009

Ποιοι είναι οι αδιάλλακτοι για λύση; Οι Ε/Κ ή οι Τ/Κ;

Ποιοι είναι οι αδιάλλακτοι για λύση; Οι Ε/Κ ή οι Τ/Κ;


Η ιστορία όταν δεν την διασταυρώνεις πάντα μιλά την αλήθεια. Λέγονται πολλά για τα σχέδια λύσης που μας προτάθηκαν για το Κυπριακό. Αν ανοίξουμε τα βιβλία της ιστορίας μάς λένε:
-1. Το 1947 μας προτάθηκε από τους Εγγλέζους σύνταγμα το οποίο προνοούσε 18 βουλευτές Ε/Κ και 4 Τ/Κ. Οι ηγέτες μας το ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ. Πρώτη η εθναρχία μας με τους αδιάλλακτους Πολύκαρπο Ιωαννίδη… ακολούθησε το ΑΚΕΛ με το Φίφη Ιωάννου. Οι Τουρκοκύπριοι αντιπρόσωποι δεν αποχώρησαν από τη Διασκεπτική.
-2. Τον Οκτώβριο του 1955 έως τις 27/02/1956 μας προτάθηκε το σχέδιο Χάρντινγκ. Έγιναν 7 διασκέψεις στο διάστημα αυτό μεταξύ Χάρντιγκ και Μακαρίου. Γράφω μερικά γι’ αυτές από το βιβλίο “Δύσκολα Χρόνια Κύπρος 1950-1960”, Νίκου Κρανιδιώτη: “Την επομένη της άφιξής του στην Κύπρο, ο Στρατάρχης Χάρντινγκ ζήτησε συνάντηση με τον Μακάριο, συναντήθηκαν στο Λήδρα Πάλας και του είπε: “Μακαριότατε, θέλετε να βοηθήσετε τον κυπριακό λαό να ξεπεράσει την παρούσα δύσκολη κατάσταση και να προχωρήσει μέσα από το προτεινόμενο σύνταγμα σε μια περίοδο ειρήνης;”. Ο Αρχιεπίσκοπος μειδίασε εκείνο το χαρακτηριστικό μειδίαμα… ” (σ.σ. 112-175).
“Στις 21/11/1955, σε συνάντηση στο σπίτι μας, ο Χάρντινγκ έδωσε στο Μακάριο ένα φάκελο με μεγάλη σοβαρότητα και είπε: “I have very good news for you”. Ο Μακάριος το διάβασε και χωρίς να εκφράσει καμιά άποψη το έδωσε σε μένα. Με ευχάριστη έκπληξη είδα ότι η αγγλική κυβέρνηση αναγνώριζε για πρώτη φορά το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Ψιθύρισα στο Μακάριο: “Μην το απορρίψεις, περιέχει θετικές θέσεις…”. Ο Μακάριος δεν έδωσε προσοχή στις παρατηρήσεις μου και με βεβιασμένο ύφος είπε στον Κυβερνήτη: “Λυπούμαι, δεν αποδέχομαι, το απορρίπτω”. Ο Χάρντινγκ ψελλίζοντας είπε: “Λυπούμαι πάρα πολύ”, χαιρέτησε ψυχρά και έφυγε. Σε ερώτησή μου γιατί το απέρριψε, είπε: “Το απέρριψα για να ανταποδώσω την απάντηση του Κυβερνήτη στο δικό μου σχέδιο. Ωστόσο πιστεύω ότι το σχέδιο είναι καλό…””.
Μας συμβούλευσε και η ελληνική κυβέρνηση να βρούμε λύση. Το Φεβρουάριο του 1956 έφθασε στην Κύπρο ο Βρετανός Υπουργός Λέννοξ Μπόυτ. Σε δύο μέρες, στις 29/02/1956, συναντήθηκαν με τον Μακάριο. Ο Λέννοξ Μπόυτ, ύστερα από ανασκόπηση του θέματος, είπε: “Η κυβέρνησή μου αναγνωρίζει το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού”. Ο Μακάριος είπε: “Λύση τώρα”. Ο Λέννοξ Μπόυτ τον κοίταξε και είπε: “Ο Θεός να σώσει το λαό σου” και έφυγε.
-3. Το 1960 η Ζυρίχη ήταν ευλογία, όπως δήλωνε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος τον Ιανουάριο του 2005. Την κατέστρεψαν ο Μακάριος με τα κοπέλια του και τους Ακρίτες. Εάν είχαμε ειρηνική συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ τότε, θα ήμασταν εδώ σήμερα Παράδεισος.
-4. Το 1963 ο υπουργός Εξωτερικών Αβέρωφ τόνισε στον Γλαύκο Κληρίδη: “Προς Θεού μην ξηλώσετε την Ζυρίχη”. Δεν ακούσαμε. Την ξηλώσαμε και γίναμε οι μισοί πρόσφυγες.
-5. Το 1964 μας προτάθηκε το σχέδιο Acheson. Περιλάμβανε 16 σημεία. Το πρώτο διελάμβανε: “Άμεση ένωση με την Ελλάδα”. Το απέρριψε ο Μακάριος και είπε: “Ήντα, εννά πάω να γίνω νομάρχης της Ελλάδας;”. Το 14ο σημείο έλεγε: “Η Τουρκία αποδέχεται οι απελαθέντες Έλληνες να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη”.
-6. Το 1971-1974 η ΕΟΚΑ β΄ έφερε αδελφοκτονίες στους Ε/Κ. Η Χούντα των Αθηνών έστειλε στην Κύπρο το 1972 τον Κωνσταντόπουλο και μετέφερε οδηγίες στον Μακάριο και Διγενή ότι επιβάλλεται να αναχωρήσουν από την Κύπρο ή αλλιώς θα φέρουν καταστροφή με τα έργα τους. Ευχής έργον ήταν αν έφευγαν, στον αγύριστον. Έμειναν και συνέχισαν να σκοτώνουν Έλληνες. Έφεραν έτσι τους Τούρκους και μέσα στην Άχνα μας.
-7. Το 1978 μας προτάθηκε το Α.Α. Καναδικό σχέδιο. Πέντε χιλιάδες ήταν οι έποικοι τότε. Τα σπίτια μας θα τα βρίσκαμε σχεδόν όπως τα αφήσαμε. Το απορρίψαμε και αυτό γιατί ήταν ιμπεριαλιστικό. Κούνια που μας κούναγε.
-8. Το 1985 μας προτάθηκε το σχέδιο Κουεγιάρ (Γ.Γ. του ΟΗΕ). Οι Βαρωσιώτες (17 Ιανουαρίου) ετοίμασαν τις βαλίτσες τους για επιστροφή. Ο Σπύρος Κυπριανού το απέρριψε. Ερωτώ τους σοφούς ηγέτες μας, τους πολιτικούς που βώβωσαν τότε να μας πουν ΓΙΑΤΙ απορρίφθηκε;
-9. Το 1990 το Σχέδιο – Ιδέες Γκάλι το προχωρούσε ραγδαία για λύση ο πρόεδρος Γ. Βασιλείου. Τον χτύπησε δυστυχώς ο Γλ. Κληρίδης και για να πάρει την μαυρογέρημη προεδρική καρέκλα, απέρριψε, έθαψε τις ιδέες Γκάλι του Γ.Γ. του ΟΗΕ. ΚΡΙΜΑ!
-10. Το 2004 μας προτάθηκε το σχέδιο Ανάν. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος και το 76% των Ε/Κ ψήφισαν το βροντερό ΟΧΙ! Πολύ σύντομα φάνηκε η καταστροφή που έφεραν, το βλέπουν σήμερα όσοι δεν έχουν παρωπίδες. Τι να προσθέσω; Ο μητροπολίτης Κυρηνείας μάς εξαπέστειλε στην κόλαση, όσους ψηφίσαμε ΝΑΙ. Ο Θεός κρίνει, και αυτός θα βάλει στην κόλαση.
-11. Το 2008 άρχισαν οι συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ για λύση. Ας βοηθήσουμε όλοι τις δύσκολες προσπάθειες τους, έστω και με ένα χαλίκι για το κτίσιμο της ειρηνικής συνύπαρξης Ε/Κ και Τ/Κ για ειρήνη. Ο Χριστόφιας μας τώρα δυστυχώς ξεστράτισε μετά τις δηλώσεις του: “Όσο είμαι πρόεδρος δεν θα εισχωρήσουμε στο ΝΑΤΟ…”. Και της ΕΟΚ δεν θέλατε να ακούσετε το όνομά της, τώρα που εισχωρήσαμε σας υπεράρεσε. Το 70% του κυπριακού λαού υποστηρίζουν ένταξη στο ΝΑΤΟ. Γιατί αρνείστε; Εν τη δημοκρατία του Στάλιν που ακολουθείτε; Ξυπνάτε! Στη Ρωσία αυτή πέθανε. Άδικος ο κόπος σας να την ξαναστήσετε.
Αγαπητέ Χριστόφια, οι προκάτοχοί σας πρόεδροι -εκτός από τον Γ. Βασιλείου- πρόσεχαν με πείσμα την προεδρική καρέκλα. Αποτέλεσμα: μας κατρακύλησαν. Για τη σωτηρία της πατρίδας μας όλοι μας, και εσείς, οφείλουμε να θέσουμε την πατρίδα υπεράνω όλων και του κόμματος!
Φίλτατε Χριστόφια, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ: Να γίνει κυβέρνηση συνασπισμού (σήμερα) μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Θα βοηθήσει τα μέγιστα για τη λύση του Κυπριακού.
Δασάκι Άχνας
Με εκτίμηση, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης
ΠΟΛΙΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube