Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 8 Ιουλίου 2009

“Μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα βλέπει ο Νίμιτς

Απαντώντας σε ερώτηση, “αν η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδεχτεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος ” ο κ. Νίμιτς είπε: “Εξετάζουμε και μιλάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ποτέ δεν άκουσα από κάποιο επίσημο πρόσωπο κάποιας κυβέρνησης και στην Ελλάδα ότι αμφισβητείται η ύπαρξη ξεχωριστής ταυτότητας και γλώσσας. Όσον αφορά εμένα, έρχομαι στη χώρα από το 1994. Δεκαπέντε χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα και γνωρίζω ότι η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα. Νομίζω ότι κανένας στον κόσμο δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό”

O μεσολαβητής του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια, ότι σε αυτές εξετάσθηκαν οι βασικές πτυχές της τελευταίας του πρότασης από τον Οκτώβριο του 2008 και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής.

Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε το πρωί, στα Σκόπια, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

“Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό κάποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί της πρότασης του Οκτωβρίου και ζήτησα από την κυβέρνηση να εξετάσει το πακέτο στο σύνολό του μαζί με αυτές τις αλλαγές “, ανέφερε ο κ. Νίμιτς και συμπλήρωσε ότι για το θέμα αυτό θα συζητήσει και με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνάντηση που θα έχει, στην Αθήνα.

Στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Νίμιτς προτείνει- μεταξύ άλλων- την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για διεθνή χρήση.

Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να γνωστοποιήσει ποιες αλλαγές προτείνει. “Πρέπει να σημειώσω ότι το όλο ζήτημα είναι περίπλοκο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γι΄ αυτό. Άλλες που αφορούν το θέμα της ονομασίας και κάποιες άλλες που συνδέονται με το όνομα. Κάποια θέματα είναι πιο σημαντικά από τα άλλα και απομένει στα δύο μέρη να πάρουν θέση επ’ αυτών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και επανέλαβε την άποψη ότι είναι εφικτό να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη του έτους, σημειώνοντας, όμως, ότι δεν υπάρχουν και δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, “αν η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδεχτεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος ” ο κ. Νίμιτς είπε: “Εξετάζουμε και μιλάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ποτέ δεν άκουσα από κάποιο επίσημο πρόσωπο κάποιας κυβέρνησης και στην Ελλάδα ότι αμφισβητείται η ύπαρξη ξεχωριστής ταυτότητας και γλώσσας. Όσον αφορά εμένα, έρχομαι στη χώρα από το 1994. Δεκαπέντε χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα και γνωρίζω ότι η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα. Νομίζω ότι κανένας στον κόσμο δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό”.

Το βράδυ, ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube