Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 15 Ιουλίου 2009

Κατάργηση θεώρησης εισόδου στην Ε.Ε. πολιτών της ΠΓΔΜ

Κατάργηση θεώρησης εισόδου στην Ε.Ε. πολιτών της ΠΓΔΜ

Ο Χαβιέρ Σολάνα (αριστερά) εκτίμησε ότι υπάρχει «ενθουσιασμός και βούληση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και κάλεσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να μην επιτρέψει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Συνάντηση Χ. Σολάνα με Ν. Γκρούεφσκι στα Σκόπια
Την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, ανήγγειλε, χθες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία» τις ιδέες που παρουσίασε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, πριν από μερικές μέρες, για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, χθες, στα Σκόπια, ο Χαβιέρ Σολάνα εκτίμησε ότι υπάρχει «ενθουσιασμός και βούληση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και κάλεσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να μην επιτρέψει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.
«Νομίζω πως όλοι έχουν τη διάθεση να λυθεί το ζήτημα αυτό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», είπε, προσθέτοντας ότι, μολονότι η Ε.Ε. δεν έχει ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις, «αν μπορεί να βοηθήσει, θα βοηθήσει».
Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανήγγειλε, επίσης, την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου σε χώρες της Ε.Ε. για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.
«Φέρνω καλά νέα σε σας και στη χώρα σας σχετικά με το καθεστώς φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου», δήλωσε. «Ξέρω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό θέμα. Αυτό θα επιλυθεί και ελπίζω ότι σε μερικές ημέρες θα έχετε λάβει τις καλές ειδήσεις. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους ανθρώπους στη χώρα σας και κυρίως τους νέους να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και να έρχονται πιο κοντά με τους πολίτες των χωρών της Ε.Ε.».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να απευθύνει, σήμερα, σύσταση προς το Συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2010.
Ο κ. Σολάνα εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ. «Σήμερα, δεν κομίζω ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μεταφέρω, όμως, πνεύμα εποικοδομητικής και καλής συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της, η ΠΓΔΜ πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει πλήρως τους νόμους, που απορρέουν από την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube