Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Ιουλίου 2009

Η Φόρμουλα, οι «κοινωνικές σχέσεις» και η δεοντολογία

Η λίστα των υψηλών προσκεκλημένων για τον αγώνα της Φόρμουλα 1, στο Χόκενχαϊμ το 2006. Έκτος στη σειρά ο Παύλος Τσίμας.Επίσης, στο ίδιο παραστατικό φαίνεται ότι ο Μ. Χριστοφοράκος προσπαθεί να εξασφαλίσει και τη συμμετοχή πολιτικών (Κυρ. Μητσοτάκη) και τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης (Μ. Λιάπη, Γ. Παπαθανασίου, Γ. Αλογοσκούφη και Ντ. Μπακογιάννη) στην ίδια διοργάνωση του Ιουλίου του 2006.

«Φόρμουλα Χριστοφοράκου για να μην εκδοθεί», έγραφε ο χθεσινός τίτλος της «Ε» πάνω από το κείμενο στο οποίο περιγραφόταν ενδεικτικά και ένα παραστατικό απ’ αυτά που άφησε πίσω του ο τέως Νο 1 της Siemens. Σ’αυτό το παραστατικό είναι καταχωρισμένοι οι προσκεκλημένοι του Μ. Χριστοφοράκου, με έξοδα της Siemens, στην πίστα αγώνων της Formula 1 Hockenheim, προκειμένου όλοι μαζί να απολαύσουν το θέαμα των ακριβών αυτοκινήτων. Επίσης, στο ίδιο παραστατικό φαίνεται ότι ο Μ. Χριστοφοράκος προσπαθεί να εξασφαλίσει και τη συμμετοχή πολιτικών (Κυρ. Μητσοτάκη) και τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης (Μ. Λιάπη, Γ. Παπαθανασίου, Γ. Αλογοσκούφη και Ντ. Μπακογιάννη) στην ίδια διοργάνωση του Ιουλίου του 2006.

Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό, λάβαμε και δημοσιεύουμε τις δύο επιστολές που μας απέστειλαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, και ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας.

«Ουδέποτε συμμετείχα»

Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρει:

«Στο φύλλο της εφημερίδας σας της 2/7/2009 και συγκεκριμένα στη σελίδα 5, σε άρθρο που υπογράφει η κ. Αριστέα Μπουγάτσου, υπάρχει αναφορά στο όνομά μου, σε σχέση με προσκλήσεις τις οποίες φέρεται να είχε απευθύνει σε πολιτικά πρόσωπα ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Προς ενημέρωση δική σας και των αναγνωστών σας, θα ήθελα να επισημάνω ότι ουδέποτε συμμετείχα σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση, γραπτή ή προφορική, του κ. Χριστοφοράκου».

«Καμία αντιπαροχή»

Ο κ. Τσίμας, στη δική του επιστολή σημειώνει:

«Αγαπητή κ. Μπουγάτσου, δημοσιεύσατε στην “Ελευθεροτυπία” έναν πίνακα προσκεκλημένων της Siemens σ’ έναν αγώνα “Φόρμουλα 1”, στον οποίο περιλαμβάνεται και το όνομά μου. Θεωρώ χρέος μου να σας δώσω μιαν απάντηση και παρακαλώ να τη λάβετε υπ’ όψιν σας.

1. Με την εταιρεία Siemens δεν είχα ποτέ απολύτως καμία σχέση, επαγγελματική ή άλλη, καμία δοσοληψία, ούτε καν για αγορά προϊόντων. Δεν χειρίστηκα ποτέ θέματα συναφή με τη δράση της ως δημοσιογράφος.

2. Τον κ. Χριστοφοράκο, προσωπικά, τον γνωρίζω πράγματι. Ετυχε να τον γνωρίσω σε χρόνο ανύποπτο, πολύ πριν αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Siemens. Ηταν συμμαθητής από το σχολείο και φίλος ενός πολύ στενού συγγενικού μου προσώπου καθώς και ενός κύκλου προσωπικών φίλων, με τους οποίους συνδέομαι κοινωνικά πάνω από 30 χρόνια. Δεν ήμουν δημοσιογράφος όταν τους γνώρισα. Κι όταν έγινα δημοσιογράφος (γνωρίζετε σε ποια εφημερίδα) παραμείναμε φίλοι, με διαφορετικές επιλογές ζωής. Στο πλαίσιο αυτής της παρέας παλαιών φίλων, και μόνον, εξωεπαγγελματικά, έτυχε να συναναστραφώ κάποιες φορές τον κ. Χριστοφοράκο και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο και με τη συμμετοχή των ίδιων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε και το ταξίδι, στο οποίο αναφέρεστε. Δεν ήταν “επαγγελματικό” ταξίδι. Και δεν μετείχε (όπως και σε καμιά άλλη συνεύρεση αυτής της παρέας στην οποία να είμαι κι εγώ παρών) απολύτως κανένα πολιτικό πρόσωπο. Δυσκολεύομαι, λοιπόν, να δω ποια συνάφεια με το σκάνδαλο Siemens μπορεί να έχει μια εκδήλωση στην οποία μετείχαν άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τις εμφανείς δραστηριότητες του κ. Χριστοφοράκου και καμία ιδέα για τις αφανείς (τότε) δραστηριότητές του. Εκτός κι αν μετατρέψουμε μια σοβαρή υπόθεση που πλήττει το δημόσιο συμφέρον σε ιδιωτικό κυνήγι μαγισσών και ενοχοποιήσουμε ακόμη και τους συμμαθητές των παιδιών ενός υποδίκου.

3. Είμαι, όπως και εσείς, δημοσιογράφος. Μοιράζομαι την ίδια, φαντάζομαι, μ’ εσάς ευαισθησία σε θέματα δεοντολογίας και αξιοπιστίας της δουλειάς μας. Θα συμφωνείτε, όμως, κι εσείς, ελπίζω, ότι αυτή δεν κρίνεται από τις συγγενικές ή κοινωνικές σχέσεις που έχουμε. Κρίνεται από το αν επιτρέπουμε σε αυτές τις σχέσεις να επηρεάζουν τις επαγγελματικές μας επιλογές, να μας κλείνουν το στόμα ή τα μάτια ή να μας οδηγούν το χέρι. Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά ν’ αφήσω στην κρίση τη δική σας, των ομοτέχνων μας και των πολιτών που μου κάνουν την τιμή να παρακολουθούν τη δουλειά μου, αν επέτρεψα ποτέ σε μια ανύποπτη και σε ανύποπτο χρόνο κοινωνική συναναστροφή να θολώσει την κρίση μου ή να φιμώσει το στόμα μου. Ο,τι έχω γράψει κι ό,τι έχω πει για το σκάνδαλο Ζίμενς, μετά την εκδήλωσή του, είναι δημόσιο και προσβάσιμο σε όλους.

Παρεμπιπτόντως, σημειώστε ότι έτυχε κάποτε και η εταιρεία Vodafone, ως χορηγός αγώνων “Φόρμουλα 1”, όπως κάνουν τακτικά οι εταιρείες του χώρου αυτού, να προσκαλέσει μια ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Είχα λάβει κι εγώ μέρος στο ταξίδι. Αλλά, όταν αργότερα η εταιρεία αυτή βρέθηκε αναμεμιγμένη στο γνωστό σκάνδαλο, δεν πιστεύω να διαπιστώσατε ότι έλαβε κάποια “αντιπαροχή” σε δημοσιογραφικό είδος. Κάθε άλλο. Τα κείμενα και οι τηλεοπτικές εκπομπές μου, και για αυτό το θέμα, είναι δημόσια και προσβάσιμα σε όλους».

«Δίχως διακρίσεις»

Η συντάκτης της «Ε» Αριστέα Μπουγάτσου απαντά:

«Παρέθεσα συγκεκριμένα αδιάσειστα στοιχεία. Δίχως αξιολογικές κρίσεις και σχόλια. Το ίδιο θα πράττω και στο μέλλον. Δίχως διακρίσεις».
ENET.GR,WEB.MAC.COM

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube