Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Ιουλίου 2009

Τουρκική αντίδραση στη συνέντευξη της Ντόρας στην «ΗτΣ»

Την αντίδραση της Αγκυρας, με μια πραγματικά ασυνήθιστη ταχύτητα και διαδικασία, προκάλεσε η συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στην «Ημερησία του Σαββάτου».
Ο υπουργός Επικρατείας και βασικός διαπραγματευτής της Τουρκίας Εγκεμεν Μπαγίς έσπευσε να σχολιάσει την συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή, ενέργεια ασυνήθιστη, που μάλλον αποκαλύπτει ότι στο εξής η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να αφήνει τίποτα αναπάντητο και ασχολίαστο.

Πρωτόκολλο
Η υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξή της είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι «όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας δεν θα υπάρχει συζήτηση για το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχουν παγώσει με την κοινή ευρωπαϊκή απόφαση…».

«Η Τουρκία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και έχει το δικαίωμα να αναμένει από τους συνομιλητές της να εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις…» δήλωσε ο κ. Μπαγίς, απαντώντας στην κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι «οι διεθνείς συμφωνίες δεν είναι υποχρεώσεις που επιβάλλονται από όποιον φωνάζει πιο δυνατά».

Ο Τούρκος υπουργός που με έπαρση τόνισε ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν έχει μόνο το Κυπριακό στην ατζέντα της και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται την θέση της εντός της Ε.Ε. και χρησιμοποιεί τεχνάσματα που «μπορεί να την θέτουν σε πλεονεκτική θέση, αλλά δεν είναι και δίκαιη…».

Ο κ. Μπαγίς μάλιστα χαρακτήρισε μη σοβαρές στις δηλώσεις στα ΜΜΕ που γίνονται για να ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη της χώρας και πρόσθεσε, ότι η Τουρκία απορρίπτει την «επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ…». Αναπάντητα μένουν τα ερωτηματικά που έχει προκαλέσει δημοσίευμα «του Βήματος» ότι αμερικανικό non paper που επιδόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ουσιαστικά υποστηρίζει την επανεξέταση του νομικού πλαισίου του Αιγαίου, στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ένταση στο Αιγαίο.

Ενταξη στην Ε.Ε.
Συγκεκριμένα η κ. Μπακογιάννη απάντησε όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

«Eμείς έχουμε από την αρχή πει ότι είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Tουρκίας, διότι πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος όλων. Bεβαίως του τουρκικού λαού, αλλά και για την Eλλάδα και ολόκληρης της Eυρώπης. Eίναι προς το συμφέρον μας και προς το συμφέρον όλων μια ευρωπαϊκή Tουρκία στα σύνορά μας, που σημαίνει μια Tουρκία που εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο σύνολό του.

Όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει Eυρώπη α λα καρτ. Δεν διαλέγεις και παίρνεις ό,τι σου αρέσει από την Eυρώπη και αφήνεις τα υπόλοιπα χωρίς να τα εφαρμόζεις.

H δική μας θέση είναι απολύτως σαφής. Όσο η Tουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, συζήτηση για ν’ ανοίξουν τα κεφάλαια που έχουν «παγώσει» με την κοινή ευρωπαϊκή απόφαση δεν υπάρχει.

Aλλά πέραν αυτών των 8 κεφαλαίων, υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία είναι πάνω στο τραπέζι. H Tουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, είναι ξεκάθαρο ότι η Tουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να συνεργαστεί».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube