Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Ιουλίου 2009

Το έγκλημα βασιλεύει στα Ζωνιανά


Το έγκλημα και η αυθαιρεσία εξακολουθούν να βασιλεύουν στον ορεινό Μυλοπόταμο. Ενάμιση και πλέον χρόνο μετά την ένοπλη ενέδρα κατοίκων των Ζωνιανών κατά αστυνομικών και τον σοβαρό τραυματισμό του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη, ένα νέο περιστατικό που εκτυλίχθηκε στην είσοδο του χωριού με πρωταγωνιστές ένστολους άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) Μυλοποτάμου και οπλισμένους κατοίκους του χωριού έρχεται να καταδείξει ότι κάτοικοι της Κρήτης και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές.

Τρεις αστυνομικοί του ΤΑΕ Μυλοποτάμου δέχθηκαν νέα επίθεση από οπλισμένους κατοίκους
Του Γιαννη Σουλιωτη

Η νέα παρ’ ολίγον ένοπλη συμπλοκή της 18ης Ιουνίου έγινε προσπάθεια να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προκειμένου, όπως αναφέρουν πηγές από την Κρήτη, να μην επιδεινωθεί το ήδη τεταμένο κλίμα στη δίκη των συνολικά 42 κατηγορουμένων, που βαρύνονται για σωρεία αδικημάτων σχετικά με τα γεγονότα της 5ης Νοεμβρίου του 2007. Η ειρωνεία, ωστόσο, είναι ότι μεταξύ των πρωταγωνιστών του περιστατικού βρίσκονται νεαροί που συμμετέχουν στην εν εξελίξει δίκη, κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών και αποφυλακίστηκαν υποχρεωτικά μετά τη συμπλήρωση του δεκαοκταμήνου.

Το νέο περιστατικό

Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από την Κρήτη, το νέο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 18ης Ιουνίου, όταν κατά τη διάρκεια αστυνομικής περιπολίας ένα αγροτικό αυτοκίνητο κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα προσέκρουσε στο αστυνομικό τζιπ στο οποίο επέβαιναν τρεις αστυνομικοί του ΤΑΕ Μυλοποτάμου. Παρά τη σύγκρουση, ο οδηγός του Ι.Χ. συνέχισε την πορεία του προς τα Ζωνιανά μέχρι την είσοδο του χωριού, κοντά στο σπήλαιο Σφενδόνη όπου βρισκόταν σε εξέλιξη πανηγύρι για την «κουρά» των προβάτων. Το πλήρωμα του περιπολικού ακολούθησε διακριτικά το αγροτικό μέχρι το σημείο όπου εκτυλισσόταν το φαγοπότι. Μόλις οι τρεις αστυνομικοί αποβιβάστηκαν από το αυτοκίνητο, περικυκλώθηκαν από ομάδα περίπου δέκα νεαρών, οι περισσότεροι από τους οποίους οπλοφορούσαν. Κάποιοι εξ αυτών άρχισαν να ξυλοκοπούν τους αστυνομικούς, άλλοι προκάλεσαν φθορές στο περιπολικό, ενώ στο σύνολό τους εξαπέλυαν ύβρεις και απειλές για τη ζωή των τριών ειδικών φρουρών προτάσσοντας επιδεικτικά τα όπλα τους. «Θα σας σκοτώσουμε», «δεν θα φύγετε ζωντανοί», «μην ξαναμπείτε στο χωριό» είναι μερικές μόνον από τις φράσεις που απηύθυναν στους αστυνομικούς οι κάτοικοι του χωριού, όπως έχει καταγραφεί στην έγγραφη κατάθεση των αστυνομικών. Οι τρεις ειδικοί φρουροί υποχώρησαν, επιβιβάστηκαν στο όχημα της ΕΛ.ΑΣ. και αποχώρησαν φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Ανακοίνωση της Ενωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης με ημερομηνία 23 Ιουνίου αναφέρει τα ακόλουθα: «Στις 18 Ιουνίου καταγράφηκε ένοπλη απειλή επίθεσης σε τριμελή ομάδα συναδέλφων από μερίδα κατοίκων της πιο αστυνομοκρατούμενης περιοχής στην Ελλάδα, που ευτυχώς αυτή τη φορά, χάρη στον επαγγελματισμό και την ψυχραιμία τους, δεν είχαμε σοβαρά τραυματίες ή νεκρούς. Ενας ακόμη αστυνομικός έλεγχος λίγο έλειψε να καταλήξει σε τραγωδία. (…) Θρασύτατα κάποιοι εξ αυτών εξαπέλυσαν ύβρεις και απειλές προς συναδέλφους να αποχωρήσουν από το χωριό γιατί θα τους σκοτώσουν. Η ορθή κρίση των συναδέλφων τους υπαγόρευσε να αποχωρήσουν από το σημείο. Καθώς αποχωρούσαν, συνεχιζόταν η βροχή από λεκτικές απειλές, που συνοδευόταν από βροχή πετρών κατά του υπηρεσιακού οχήματος. Για άλλη μια φορά αστυνομικοί των 1.000 ευρώ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανικανότητα ενός ολόκληρου βραδυκίνητου μηχανισμού, ανίκανου να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του».

Καταθέσεις

Μετά το περιστατικό, οι τρεις αστυνομικοί ενημέρωσαν τον διοικητή τους καθώς και τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ανωγείων για το συμβάν. Οπως όμως καταγγέλλεται στην «Κ», στην πρώτη τους κατάθεση το βράδυ της ίδιας ημέρας (18 Ιουνίου) οι αστυνομικοί δέχθηκαν «συμβουλές» και «παροτρύνσεις» να μην αναφέρουν ότι χτυπήθηκαν από τους χωριανούς, κυρίως όμως ότι απειλήθηκαν με όπλα. Σε διαφορετική περίπτωση, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που θα ακολουθούσε, οι διωκτικές αρχές της περιοχής θα έπρεπε να αναζητήσουν τους δράστες και να ερευνήσουν τα σπίτια τους, κάτι που κρίθηκε σκόπιμο να αποφευχθεί. Μια παρόμοια αφορμή, άλλωστε, είχε προκαλέσει την αποτυχημένη επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των τριών αστυνομικών, εκ των οποίων σοβαρότερα του νεαρού Στάθη Λαζαρίδη.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ωστόσο, το περιστατικό διέρρευσε στον τοπικό Τύπο, με αποτέλεσμα οι τρεις αστυνομικοί να κληθούν να δώσουν νέα κατάθεση στην οποία περιέγραφαν τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού. Η νέα κατάθεση δόθηκε στις 22 του μήνα, αλλά φέρει ημερομηνία 18 Ιουνίου προκειμένου να εμφανιστεί ως η πρώτη και μόνη αναφορά των τριών αστυνομικών για το συμβάν. Στη δεύτερη αναφορά τους, οι ειδικοί φρουροί μιλούν αναλυτικά για άτομα οπλισμένα με πιστόλια των 9 mm και αυτόματα τύπου Καλάζνικοφ. Προχώρησαν, μάλιστα, σε «ταυτοποίηση» ορισμένων εκ των δραστών, αναγνωρίζοντάς τους σε φωτογραφίες των κατηγορουμένων ως πρωταγωνιστές των αιματηρών γεγονότων του φθινοπώρου του 2007.

Προανάκριση

Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Κρήτης υποστράτηγος κ. Νίκος Μπεσίρης διέταξε προανάκριση προκειμένου να διευκρινιστούν οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, ενώ απέδωσε τη σύγχυση στην καθυστερημένη ενημέρωσή του για το συμβάν. Σε συνομιλητές του φέρεται, μάλιστα, να διευκρίνισε σε έντονο ύφος ότι «εάν χρειαστεί θα πραγματοποιηθούν κατ’ οίκον έρευνες, καθώς ο νόμος εφαρμόζεται για όλους». Ο φάκελος για την υπόθεση έκλεισε μόλις την περασμένη Τετάρτη, οπότε οι αστυνομικοί κλήθηκαν σε νέα συμπληρωματική κατάθεση. Σε αυτή διευκρίνιζαν ότι σε κοντινή απόσταση από το δικό τους όχημα υπήρχαν δύο ακόμη περιπολικά, όπως προβλέπεται από το σχέδιο δράσης.

Νέοι και άπειροι οι ειδικοί φρουροί

Με αφορμή το περιστατικό οι αστυνομικοί της Κρήτης μιλούν για ημιτελές σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών ασφαλείας του νησιού (εξαγγέλθηκε από την ηγεσία του υπ. Εσωτερικών στον απόηχο των γεγονότων του 2007) αλλά και για σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο νησί. Στο νεοσύστατο ΤΑΕ Μυλοποτάμου υπηρετούν σήμερα 70 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι όμως είναι στο σύνολό τους νέοι απόφοιτοι των σχολών και ως εκ τούτου άπειροι. Το συγκεκριμένο θέμα έθεσε υπ’ όψιν του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστρατήγου κ. Βασ. Τσιατούρα ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου κ. Μανώλης Παραβολιδάκης μόλις την περασμένη Τετάρτη, στη διάρκεια συνάντησης στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Φέρεται να ζήτησε την τοποθέτηση στην υπηρεσία βαθμοφόρων αξιωματικών οι οποίοι θα πλαισιώσουν τους νέους αστυνομικούς.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube