Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Ιουλίου 2009

Συνάντηση Καραμανλή – Μπερλουσκόνι

Συνάντηση Καραμανλή – Μπερλουσκόνι

Η παράνομη μετανάστευση στην ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρώμη
Ο Κ.Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον Σ.Μπερλουσκόνι την Τετάρτη
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη Ρώμη, την Τετάρτη.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν στη βάση των όσων τέθηκαν για τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης και της οικονομικής κρίσης στη πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα, προ ολίγων ημερών.
Τη Δευτέρα, ο Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση στην Ισπανία, με τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, για το «καυτό» πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε από τη Μαδρίτη μήνυμα στην Αγκυρα, σχετικά με τα πρωτόκολλα επαναπροώθησης, που η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει. Ο Ισπανός ομόλογός του χαρακτήρισε θεμελιώδους σημασίας τη σύμπραξη και διπλωματική συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης και συμφώνησε στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης.
Στόχος του Κ.Καραμανλή είναι να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, στη Στοκχόλμη. Ειδικότερα, επιζητά τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για το πρόβλημα και κυρίως την οικονομική ενίσχυση των χωρών που καλούνται να διαχειριστούν τα κύματα των παράνομων μεταναστών.
Υπό αυτήν την έννοια, ιδιαίτερα θετικές για τις επιδιώξεις της χώρας και των άλλων μεσογειακών κρατών μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Ζακ Μπαρό, ο οποίος την Τρίτη, τόνισε: «Η Ευρώπη δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη και αφήνει ορισμένες χώρες να υφίστανται το σοκ» και δήλωσε αποφασισμένος να θέσει το θέμα στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, την Πέμπτη, ζητώντας και από άλλες χώρες να βοηθήσουν.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, την Τετάρτη, συνεχίζει τις εργασίες της η διακομματική επιτροπή για τη μετανάστευση, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκη.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν αποκλείεται να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που κατεδαφίστηκε ο καταυλισμός των μεταναστών στην Πάτρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Μαρκογιαννάκη. Το ΚΚΕ που επίσης αντέδρασε έντονα για τα γεγονότα της Πάτρας δεν μετέχει στη διακομματική.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube