Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουλίου 2009

Τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας


Για το προδοτικό πραξικόπημα γράφει ο χρονογράφος Χριστάκης Σαββίδης.
Τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των υπερασπιστών του νόμιμου κράτους, που ηρωικά θυσίασαν και τη ζωή τους ενάντια στους πραξικοπηματίες της στρατιωτικής χούντας των Αθηνών και τους προδότες της ΕΟΚΑ Β’ της 15ης Ιουλίου 1974. Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 συνετέλεσε στην εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, που κατέλαβαν το 38 τοις εκατόν του κυπριακού εδάφους. Έτσι εκτελέστηκε το προδοτικό πραξικόπημα, όπως ανεγράφη αργότερα από στρατιωτικούς αντιστασιακούς.

Οι λοκατζήδες, που εκείνη την ημέρα βρισκόντουσαν σε υπηρεσία στο Προεδρικό Μέγαρο ως φρουρά του Προέδρου, έβαλλαν εναντίον των επιτιθέμενων αδελφών τους. Οι επιτιθέμενοι δεχόντουσαν καταιγιστικά πυρά από τη φρουρά του Προεδρικού Μεγάρου, από τα περιπολικά που περιφέρονταν γύρω από το Προεδρικό και από τους αστυνομικούς φρουρούς, που βρισκόντουσαν στις οροφές των κτιρίων. Οι στιγμές για τον Ελληνισμό της Κύπρου ήταν τραγικές. Ο μακάβριος απολογισμός ανερχόταν σε 22 καταδρομείς και 5 από το Εφεδρικό Σώμα και την Αστυνομική Δύναμη.
Στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αγλαντζιά παρατάσσονται στη σειρά οι σταυροί, των μεν στο νότιο τμήμα, των δε στο δυτικό. Ο αδούλωτος και υπερήφανος κυπριακός λαός πιστεύει και προσδοκά ότι θα θριαμβεύσει το δίκαιό του, παρά τα δεινά που επέφερε το άφρον προδοτικό πραξικόπημα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube