Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Ιουλίου 2009

Ευρωπαϊκή περιοδεία για τη λαθρομετανάστευση


Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η αναζήτηση τρόπων επίλυσής του θα είναι ένα από τα βασικά θέματα των συζητήσεων του νέου κύκλου επαφών που αρχίζει από σήμερα στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται η εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, στην οποία η συμμαχία των μεσογειακών χωρών κατάφερε να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την παράνομη μετανάστευση και τη φύλαξη των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων.
Ταξιδεύει στην Ευρώπη από σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Μαδρίτη για να συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογο του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και στη συνέχεια, την Τετάρτη θα μεταβεί στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τους οποίους θα συζητήσει επίσης όλα τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα.

Σημειώνεται ότι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση θα συζητηθεί στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 16 και 17 Ιουλίου στη Στοκχόλμη, δηλαδή αμέσως μετά τις επαφές του κ. Καραμανλή με τους Μπερλουσκόνι και Θαπατέρο.

Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης έχει μεταβληθεί σε «αγκάθι» για τις χώρες του μεσογειακού Νότου, αφού τείνουν να μετατραπούν σε πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών, που επιδιώκουν με κάθε διαθέσιμο μέσο, να εισέλθουν στις παραπάνω χώρες.

Σημειώνεται ότι επανειλημμένα Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία έχουν αντιδράσει σε αποφάσεις της Κομισιόν επειδή δεν υπάρχει δέσμευση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξής τους στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί να υλοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο η δέσμευση της Ε.Ε. ότι θα ασκήσει πιέσεις σε τρίτες χώρες (Τουρκία, Λιβύη), προκειμένου να παραλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά τους και ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τα γειτονικά τους κράτη.

Οι χώρες του Νότου, εκτός του καταμερισμού των οικονομικών βαρών ζητούν την ενίσχυση των περιπολιών, μέσω της παρουσίας του Οργανισμού για τη Φύλαξη των Εξωτερικών Συνόρων (Frontex) στις περιοχές εισόδου των λαθρομεταναστών, όπως είναι το Αιγαίο, η Κύπρος και τα ανοικτά της Μάλτας. Την παραλαβή από βόρεια και κεντρικά κράτη μέλη της Ε.Ε., ατόμων στα οποία έχει δοθεί καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα από κράτη-μέλη του Νότου. Ακόμα, ζητούν την οικονομική συνεισφορά της Κοινότητας για την υλοποίηση κέντρων υποδομής (καταυλισμοί, σχολεία κ.λπ.).

Το ενδιαφέρον για τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ευρωπαϊκά πρακτορεία αναφέρθηκαν χθες στην επιχείρηση των αρχών για την κατεδάφιση του καταυλισμού των προσφύγων στην Πάτρα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube