Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Ιουλίου 2009

Περιορίζεται η ισχύς των τουρκικών στρατιωτικών δικαστηρίων


Νόμο για τον περιορισμό της δικαιοδοσίας των στρατιωτικών δικαστηρίων υπέγραψε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε μια προσπάθεια να συμβαδίσει με τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των εξουσιών του στρατού στη Τουρκία. Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία είχε αντιδράσει στα σχέδια της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και είχε προειδοποιήσει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την κυβέρνηση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ενέκρινε τις νομικές αλλαγές που απαιτούντο ώστε να μπορούν να δικάζονται στρατιωτικοί από πολιτικά δικαστήρια, σε καιρό ειρήνης και να απαγορεύεται η προσαγωγή πολιτών ενώπιον στρατιωτικών δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που εγκρίθηκαν περιορίζεται η δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων αυστηρά σε στρατιωτικά θέματα και η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει “επωφελείς” τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Την περασμένη εβδομάδα τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υψηλόβαθμα στελέχη του στρατεύματος προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και απειλεί να προκαλέσει προβλήματα μεταξύ της στρατιωτικής και πολιτικής δικαιοσύνης.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τσεμίλ Τσιτσέκ, δήλωσε ότι ο νέος νόμος είναι “ένα βήμα για τη βελτίωση της Δημοκρατίας” στη χώρα.

Επίσης ο Τσιτσέκ επισήμανε ότι ο πρόεδρος Γκιούλ υπέδειξε στην κυβέρνηση να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες του στρατού και να δοθούν νομικές διαβεβαιώσεις ως προς τα καθήκοντα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας του στρατεύματος.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube