Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουλίου 2009

Ε.Ε: 5 προκλήσεις για κονδύλια προς Τ/κ

Ε.Ε: 5 προκλήσεις για κονδύλια προς Τ/κ


ΠΕΝΤΕπροκλήσεις με φόντο την εκταμίευση των 259 εκατομμυρίων ευρώ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα μέχρι το τέλος του 2009, αντιμετωπίζει η Κομισιόν, με επίκεντρο τις «καθυστερήσεις», την αδυναμία των Τ/κ να απορροφήσουν τα κοινοτικά κονδύλια, καθώς τη συνεργασία Τ/κ και Ε/κ.

Παρά τα προβλήματα που καταγράφονται, η τρίτη ετήσια έκθεση που ενέκρινε χθες το Σώμα, εκφράζει αισιοδοξία για απορρόφηση όλων των κονδυλίων, καθώς η σύναψη των συμβάσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μεν στα τέλη του έτους, «αλλά η εφαρμογή μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια». Σύμφωνα με την έκθεση, «μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2009 η συνολική αξία των συμβάσεων έφθασε τα 84,5 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό που εκταμιεύτηκε ανήλθε σε 38,5 εκατ. ευρώ».
Η Κομισιόν σημειώνει ότι ζήτησε τη «στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να επιβεβαιώσει τα ονόματα ιδιωτών ιδιοκτητών», με προφανή στόχο να αποφευχθεί η πραγματοποίηση έργων υποδομής σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεση περιλήφθηκε για πρώτη φορά ότι «η Κομισιόν οφείλει στη συνέχεια να ζητήσει και να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους πριν την υπογραφή συμβολαίων για την πραγματοποίηση έργων». Η έκθεση αφήνει πάντως και αιχμές κατά της κυπριακής Κυβέρνησης για την προσφυγή κατά της Κομισιόν αναφορικά με τις προκηρύξεις οκτώ έργων υποδομής. Αν και η προσφυγή που είχε υποβληθεί επί διακυβέρνησης Παπαδόπουλου αποσύρθηκε στη συνέχεια επί διακυβέρνησης Χριστόφια, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι προκλήθηκε καθυστέρηση 2-3 μηνών στην προώθηση των έργων.
Με την ευκαιρία έγκρισης της έκθεσης, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν εξέφρασε ικανοποίηση, σημειώνοντας ότι η συνδρομή της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα προσφέρει πλέον χειροπιαστά οφέλη στην καθημερινή ζωή. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ εξακολουθούν να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Κομισιόν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube