Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Ιουνίου 2009

Διαψεύδει δημοσίευμα του Reuters ο Κύπριος πρόεδρος

Διαψεύδει δημοσίευμα του Reuters ο Κύπριος πρόεδρος

Εμφανώς ενοχλημένος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διέψευσε σήμερα ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερ, το οποίο, επικαλούμενο ξένο διπλωμάτη, μετέδωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις συνομιλίες τους συμπεριφέρονται ως μαθητευόμενοι μάγοι που δεν γνωρίζουν νομικούς όρους.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες τσακώνονται και ακούγονται οι φωνές τους έξω από το δωμάτιο που συναντώνται.
Χαρακτηρίζοντας προβοκάτσια το δημοσίευμα και ξεκαθαρίζοντας ότι κανένας ξένος διπλωμάτης δεν λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση στα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «να μην γίνονται μεταφορείς και πομποί αυτών των προβοκατσιών, που στόχο έχουν την υπόσκαψη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού».
«Εάν γνωρίζουμε νομικά ή όχι, δεν νομίζω να αποτελεί την ουσία των συνομιλιών. Τόσα χρόνια στην πολιτική μάθαμε και τους νομικούς όρους και τόσο εγώ όσο και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουμε πολύ ικανούς νομικούς συμβούλους», είπε ο κ. Χριστόφιας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε επίσης γιατί δεν έλυσαν το Κυπριακό «οι σπουδαίοι νομικοί που ήταν ηγέτες των δύο κοινοτήτων προηγουμένως, αλλά αντιθέτως το κληροδότησαν στους επόμενους ακόμη πιο σύνθετο και δύσκολο στην επίλυσή του».
Τονίζοντας ότι το Κυπριακό είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι «αυτές οι προβοκάτσιες που γίνονται είναι για να μεταφέρουν αλλού την ουσία του προβλήματος, που είναι η πολιτική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Κατά συνέπεια, πρώτα απ’ όλα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για το θέμα της ομοσπονδίας, δηλαδή τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, όπως ήταν και η πολιτική απόφαση που είχε λάβει ο αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος και στην οποία οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων παραμένουν δεσμευμένοι και προσπαθούν να υλοποιήσουν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube