Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Ιουνίου 2009

Απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη για την εμπλοκή της CIA στη Χιλή ο Μπαράκ Ομπάμα

Απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη για την εμπλοκή της CIA στη Χιλή ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απέφυγε να απολογηθεί ή να ζητήσει συγγνώμη για την εμπλοκή της χώρας του και ειδικότερα της CIA στην πολιτική της Χιλής, παρέμβαση που επέφερε την ανατροπή του προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε το 1973.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να κοιτά εμπρός και όχι πίσω, δήλωσε απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν θα ζητούσε συγγνώμη για την εμπλοκή της CIA στις εκλογές στη Χιλή.

Αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αλλά πρόσθεσε ότι προτιμά να επικεντρωθεί σε μία συνεργασία με τις χώρες της Νότιας και της Λατινικής Αμερικής.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά την συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ. Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν συνεργασία σε ενεργειακά και επιστημονικά θέματα.

Η εμπλοκή της CIA στην πολιτική σκηνή της Χιλής επέφερε την ανατροπή με πραξικόπημα του Σαλβαντόρ Αλιέντε, εκλεγμένου από το 1970 αριστερού προέδρου.

Ο πρόεδρος Αλιέντε πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1973μέσα στο προεδρικό μέγαρο –κατά την επίσημη εκδοχή αυτοκτόνησε– λίγο μετά την τελευταία ραδιοφωνική ομιλία του στους Χιλιανούς και ενώ ήδη ήταν περικυκλωμένος από τους πραξικοπηματίες.

Επικεφαλής του αυταρχικού καθεστώτός που επιβλήθηκε στη χώρα ήταν ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ, υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους και την φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων. Ο Πινοσέτ είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά και της Βρετανίας διατηρώντας φιλία με την πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube