Weather Icon
Γενικά θέματα 28 Ιουνίου 2009

Αρνητική στάση της Αγκυρας για παράνομη μετανάστευση και παραβιάσεις

Αρνητική στάση της Αγκυρας για παράνομη μετανάστευση και παραβιάσεις

Σκληρή στάση τηρεί η Αγκυρα στα θέματα των παραβιάσεων στο Αιγαίο και της εισόδου από την Τουρκία χιλιάδων παράνομων μεταναστών, ζητήματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Mega, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τήρησε αρνητική στάση και για τα δύο θέματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, βάσει αυτών των πληροφορίων, η υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων που σημειώνονται σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, για να λάβει την απάντηση από τον Τούρκο ομόλογό της ότι θα πρέπει να ξεκινήσει διμερής διάλογος εφ’ όλης της ύλης για το Αιγαίο.

Ακόμη, στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι και η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Αγκυρας, Εγκεμέν Μπαγίς, ξεκαθάρισε: «Αρνούμεθα να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου. Θέλουν για γείτονα, ένα πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ ή μία χώρα με δυσκολίες που είναι σε θέση να μεταδώσει τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή;».

Για το ίδιο θέμα υποστηρίζει ότι η Αγκυρα δεν θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο όσο δεν υπογράφουν αντίστοιχες συμφωνίες οι χώρες καταγωγής των μεταναστών.

Τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να δείξει η Αθήνα το μέγεθος του προβλήματος με την παράνομη μετανάστευση, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος θα συνοδεύσει τον αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Ελευθερίας, Ευρωπαίο Επίτροπο Ζακ Μπαρό στο κέντρο υποδοχής στη Σάμο, καθώς και στα παράνομα περάσματα στον Έβρο.

Εξ άλλου, όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόσκλησή του στην κ. Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Αγκυρα, την οποία η υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube