Weather Icon
Γενικά θέματα 28 Ιουνίου 2009

Νέα δεδομένα για τη λαθρομετανάστευση

Νέα ώθηση, αλλά και δεδομένα στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δίνουν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις σχετικές συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου και τη σημερινή άφιξη του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου στη χώρα μας. Τις Ευρωπαϊκές θέσεις, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Τουρκία που ζητά την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής των λαθρομεταναστών και με τις χώρες προέλευσής τους.

Το θέμα, που τα τελευταίο διάστημα έχει λάβει διαστάσεις και εκτός από τη χώρα μας απασχολεί έντονα τόσο την Ιταλία, όσο και τη Μάλτα, μαζί με αυτό των παραβιάσεων στο Αιγαίο, έθεσε η υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Με δηλώσεις της, η κ. Μπακογιάννη είχε απευθύνει μήνυμα στην Τουρκια τονίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες για τη λαθρομετανάστευση. Για το θέμα χθες διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ακόμη, η υπουργός Εξωτερικών, κατά την συνέντευξη της μετά το περας των εργασιών της Συνόδου στην Κέρκυρα, αναφερόμενη στο θέμα είπε ότι το συζήτησε με πολλούς καλεσμένους της «και αναφέρθηκε ως ένα από τα θέματα που πρέπει να ασχοληθεί ο ΟΑΣΕ».

«Συμφωνήσαμε», είπε, «ότι πρώτα από όλα χρειάζεται μια πιο στενή συνεργασία των κρατών, να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες που δεν έχουν συνάψει και τήρηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί».

Αύριο, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Ζακ Μπαρό, θα πετάξουν με αεροσκάφος πάνω τα σημεία της ελληνικής ακτογραμμής, από τα οποία μπαίνουν στη χώρα λαθρομετανάστες.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς σε δηλώσεις του στην Καθημερινή υποστηρίζει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εφαρμόσει το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής λαθρομεταναστών του 2001, εφόσον δεν υπογραφούν ανάλογες συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής τους.

ΠΗΓΗ:news.ert.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube