Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Ιουνίου 2009

Ταλάτ: Δεν πουλώ την πατρίδα μου

Εγώ δεν πουλώ την πατρίδα μου, εάν το κάνει, θα το κάνει η Τουρκία, δήλωσε ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, φιλοξενούμενος χθες σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στα κατεχόμενα.Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο και ιστοσελίδες, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις εναντίον του ότι πουλά την πατρίδα του, ο κ. Ταλάτ απάντησε: «Πώς μπορεί να πουλήσει κάποιος την πατρίδα που ζει ο ίδιος, που θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια του;”. Η μόνη που θα μπορούσε να πωλήσει τους Τ/κ, είναι η Τουρκία, πρόσθεσε. ”Ως Τουρκία εσείς μπορείτε να εγκαταλείψετε την Κύπρο. Η Τουρκία λέγοντας ‘εντάξει αδερφέ μου, εγώ εγκαταλείπω, ανοίγω τα λιμάνια και τις εισόδους μου (στους Ε/κ), δεν ασχολούμαι πια με την Κύπρο’, μπορεί να μας πουλήσει”.

Αναφερόμενος στην περίοδο των δημοψηφισμάτων το 2004, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας ακολουθούσε θετική στάση έναντι του σχεδίου Ανάν και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος είχε αποφασίσει να στηρίξει το σχέδιο. ”Οτι και εάν έγινε στην Κεντρική Επιτροπή (του ΑΚΕΛ), όλα έγιναν μετά από εκείνη τη συνεδρία” ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι ”δεν έγιναν όλα τόσο απλά και αθώα” και πως εάν το ΑΚΕΛ έλεγε τότε ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, αυτό θα εγκρινόταν από την ε/κ πλευρά.

Είπε επίσης, ότι ενώ στην εποχή του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου δεν ήταν πιθανό να δημιουργηθούν ούτε οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια άρχισαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, πράγμα που δεν θα μπορούσε να γίνει επί Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως ανέφερε.

Δημοψήφισμα μέχρι το 2010
Ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε σημαντικό το 2010, λέγοντας ότι μέχρι τότε πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα αλλιώς το Κυπριακό θα πέσει θύμα της προεκλογικής εκστρατείας για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα. Οσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και σχολιάζοντας την άποψη ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Κύπρο, άρα οι Τ/κ δεν χρειάζονται εγγυήσεις, αντέτεινε ότι εφόσον η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτεθεί, τότε δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται κάποιοι τον τουρκικό στρατό.

Κόκκινη γραμμή η ”πολιτική ισότητα”
Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή την ”πολιτική ισότητα” λέγοντας ότι η πολιτική ισότητα πρέπει να είναι και αριθμητική. ”Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, θα αισθάνεστε αδύναμοι. Η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι επίσης σημαντική”, είπε, προσθέτοντας ότι σε κανένα ομοσπονδιακό σύστημα δεν υπήρξαν δύο κυριαρχίες και σημειώνοντας ότι το θέμα της εσωτερικής υπηκοότητας θα ανήκει στα συνιστώντα κρατίδια.

Υπόθεση Οραμς
Αναφερόμενος στην υπόθεση Οραμς, είπε ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο Ανώτατο της Αγγλίας, ενώ για την ΕΕ είπε ότι δεν την εμπιστεύονται τώρα πια.

Επέκρινε την ε/κ πλευρά για την παραχώρηση αδειών για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική θαλάσσια οικονομική ζώνη, λέγοντας ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν και στους Τ/κ και πως με τη μονομερή – όπως είπε – απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας «παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των Τ/κ», όπως ισχυρίστηκε.

Ο Μεχμέτ Αλί ταλάτ απέφυγε τέλος να απαντήσει κατά πόσο θα θέσει υποψηφιότητα στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2010.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube