Weather Icon
Γενικά θέματα , Γερμανία 26 Ιουνίου 2009

Η Αθήνα εκνευρίζει (ξανά) τους Γερμανούς

Η Αθήνα εκνευρίζει (ξανά) τους Γερμανούς

Νέα σύννεφα στις ήδη βεβαρημένες ελληνογερμανικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση της Αθήνας να υποστηρίξει το Αμπου Ντάμπι αντί της Βόννης για την έδρα του νέου διεθνούς οργανισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΙRΕΝΑ), ενώ η Γερμανία είχε ενθαρρύνει την υποβολή ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση του γενικού διευθυντή του οργανισμού.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες (11-12 Ιουνίου) η γερμανική πλευρά- στην οποία ανήκει εξ ολοκλήρου η πρωτοβουλία για τη σύσταση του νέου οργανισμού- ενημέρωσε τους εταίρους για τη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει στις 29 και 30 Ιουνίου στο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου. Εκεί θα γίνουν οι ψηφοφορίες για την επιλογή της έδρας και του γενικού διευθυντή του οργανισμού.
Παράλληλα οι Γερμανοί υπογράμμισαν ότι ο διεθνής οργανισμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να έχει την έδρα του στην Ευρώπη, συμβολίζοντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει και πρέπει να έχει η ΕΕ στην προώθησή τους. Η γερμανική πλευρά έθεσε επ΄ αυτού, με την υποστήριξη μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέμα «κοινοτικής αλληλεγγύης», δείχνοντας εμπράκτως την ενόχλησή της προς τις κυβερνήσεις που στρέφονται σε επιλογές εκτός Ευρώπης, όπως η Αθήνα.
Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την απορία τους επειδή η ελληνική κυβέρνηση, παρά την αντίθετη εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, αποφάσισε να υποστηρίξει το Αμπου Ντάμπι για την έδρα του νέου οργανισμού. Εσπευσε μάλιστα να δεσμευθεί προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χωρίς καν να ζητήσει σε αντάλλαγμα την υποστήριξη του έλληνα υποψηφίου για τη θέση του γενικού διευθυντή του οργανισμού, καθηγητή κ. ΑρθούρουΖερβού .
Σημειώνεται ότι η υποβολή της υποψηφιότητας Ζερβού υποκινήθηκε στην ουσία από το Βερολίνο, το οποίο πρότεινε στην Αθήνα να υποβάλει τη σχετική υποψηφιότητα, θεωρώντας αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποστήριζε από την πλευρά της τη Βόννη για έδρα του ΙRΕΝΑ.
Οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση- η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κοινοποιήθηκε στους Γερμανούς με επιστολή από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή – παραμένουν ασαφείς ακόμη και σε διπλωμάτες που ασχολήθηκαν διεξοδικά με το θέμα. Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση της Αθήνας δημιουργεί νέα εμπλοκή στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube