Weather Icon

Πρόβα βουλευτικών εκλογών για τη Μέρκελ το αποτέλεσμα της κάλπης

Πρόβα βουλευτικών εκλογών για τη Μέρκελ το αποτέλεσμα της κάλπης

Και στο βάθος… «διαζύγιο»
Με αξιώσεις διεκδικεί πλέον την επανεκλογή της στην καγκελαρία της Γερμανίας (στις 27 Σεπτεμβρίου) η Ανγκελα Μέρκελ, αφού το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης την κράτησε σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τους «συμμάχους» Σοσιαλδημοκράτες που κατέρρευσαν.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι προφανώς δεν είναι ένα εκλογικό τεστ για τις βουλευτικές, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου δείχνει μια τάση. Μας δίνει θάρρος, δύναμη και αυτοπεποίθηση».
Ο ηγέτης του SPD, Φραντς Μιντερφέρινγκ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «απογοητευτικά», λέγοντας πάντως ότι δεν ανησυχεί για τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) απέσπασαν ποσοστό 38%.
Οι δυνάμεις τους, πάντως, υποχώρησαν συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2004 όταν είχαν εξασφαλίσει το 44,5% των ψήφων.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπό τον υπουργό Εξωτερικών Στάινμαγερ είχε τη χειρότερη εμφάνιση σε εθνικές εκλογές από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: μόλις 20,8%.
Η προηγούμενη χειρότερη επίδοση των Σοσιαλδημοκρατών ήταν στις ευρωεκλογές του 2004 όταν είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 21,5%.
Πάντως, τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ελπίζουν ότι στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα τελειώσει η «συγκατοίκησή» τους.
Ως προς τους Ελεύθερους Δημοκράτες, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πιθανοί εταίροι του CDU μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, βρίσκονται στο 11%, διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube