Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Ιουνίου 2009

Η «Δήμητρα» στα όπλα. ‘Ασκηση Διοικητικής Μέριμνας με βαριά καρδιά από τους έφεδρους

Έφεδροι μιλώντας στον «Π» έκαναν λόγο για «καταναγκαστική εργασία» παρά χρέος προς την πατρίδα. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να καταργηθεί η εφεδρεία αφού, όπως μας δήλωσαν, «λόγω της κατοχής πρέπει να υπάρχει για να μπορέσει να λειτουργεί σωστά ο κυπριακός στρατός». Πάντως ούτε τα λόγια του Υπουργού πως «οι έφεδροι είναι η ψυχή της Εθνικής Φρουράς» φαίνεται πως τους… άγγιξαν ιδιαίτερα, αφού οι περισσότεροι μάς είπαν πως πρέπει να γίνει «σωστός σχεδιασμός για να μπορέσουν οι έφεδροι να μειώσουν την παρουσία τους στο στρατό».

‘Ασκηση Διοικητικής Μέριμνας με βαριά καρδιά από τους έφεδρους
Η «Δήμητρα» στα όπλα
Την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς προέβαλλε ως προτεραιότητα ο Υπουργός ‘Αμυνας, στην παρουσίαση εφέδρων για την άσκηση ΤΑΜΣ ΔΗΜΗΤΡΑ 2009 που ξεκίνησε χθεςΚράνη, όπλα, εξαρτύσεις, ξεσκόνισαν οι έφεδροι οι οποίοι κατατάχτηκαν στις μονάδες τους στο πλαίσιο της Τακτικής Ασκησης μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΔΗΜΗΤΡΑ 2009, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Εκατοντάδες έφεδροι παρουσιάστηκαν στις μονάδες τους για να λάβουν μέρος στην άσκηση που διευθύνεται από το ΓΕΕΦ και αφορά στην υλοποίηση του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ) της Εθνικής Φρουράς.
Πειθαρχία
Ο υπουργός ‘Αμυνας Κώστας Παπακώστας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη, παρακολούθησε την κατάταξη εφέδρων στο στρατόπεδο «Ανθυπολοχαγού Σώτου Χατζηπροκοπίου», στο Τσέρι και ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά πρέπει να δίνει πλέον τη σημασία που πρέπει στη Διοικητική Μέριμνα «γιατί αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για την επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Ο Υπουργός κάλεσε τους εφέδρους να είναι πειθαρχημένοι γιατί έτσι μόνο θα επιτευχθεί η αποστολή τους. Τους κάλεσε επίσης να δείχνουν ενδιαφέρον και να συμμετέχουν ενεργά στις ασκήσεις αφού θα αποκτήσουν τις εμπειρίες που χρειάζονται. Ο κ. Παπακώστας σημείωσε πως η παρουσία τους και μόνο είναι ένα πρώτο επίτευγμα της άσκησης. Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΦ εξέφρασε την αναγνώριση της πολιτείας και του κυπριακού λαού για την προσφορά και τις θυσίες που κάνουν οι έφεδροι για να είναι παρόντες στην άσκηση.
Αναδιοργάνωση τώρα
Ως κατεπείγον θέμα έθεσε την ανάγκη για αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς ο Υπουργός, αφού μιλώντας στους εφέδρους ανέφερε πως πρέπει επιτέλους τα κόμματα και βουλευτές να δουν σοβαρά αυτό το θέμα.
Ο κ. Παπακώστας είπε πως ήδη υπάρχει σχέδιο, το οποίο έγινε με σοβαρή μελέτη και προσοχή, γιΆ αυτό πρέπει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς για να μπορέσει ο κυπριακός στρατός να λειτουργήσει στις σύγχρονες συνθήκες.
«Από υποχρέωση»
Πάντως, οι έφεδροι οι οποίοι παρουσιάστηκαν δεν φαίνεται πως είχαν τον ίδιο ενθουσιασμό για την εφεδρεία. Παρόλο που ο Υπουργός τούς ζήτησε να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποκομίσουν εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στην άσκηση ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν φαίνεται όλοι να συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Έφεδροι μιλώντας στον «Π» έκαναν λόγο για «καταναγκαστική εργασία» παρά χρέος προς την πατρίδα. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να καταργηθεί η εφεδρεία αφού, όπως μας δήλωσαν, «λόγω της κατοχής πρέπει να υπάρχει για να μπορέσει να λειτουργεί σωστά ο κυπριακός στρατός». Πάντως ούτε τα λόγια του Υπουργού πως «οι έφεδροι είναι η ψυχή της Εθνικής Φρουράς» φαίνεται πως τους… άγγιξαν ιδιαίτερα, αφού οι περισσότεροι μάς είπαν πως πρέπει να γίνει «σωστός σχεδιασμός για να μπορέσουν οι έφεδροι να μειώσουν την παρουσία τους στο στρατό».

Μείωση θητείας
Από την ομιλία του Υπουργού ‘Αμυνας δεν θα μπορούσε να λείπει και η απαραίτητη αναφορά στο θέμα μείωσης της θητείας. Ο κύριος Παπακώστας χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα την μείωση στους 24 μήνες, αφού παλαιότερα δεν συζητούσε κανείς για το θέμα. Για να μπορέσει να γίνει όμως περαιτέρω μείωση της θητείας, θα πρέπει να εξαιρεθεί από το πλαίσιο συζήτησης της αναδιοργάνωσης του στρατού, δήλωσε. «Θα πρέπει να δούμε το θέμα συλλογικά με τα κόμματα σε μια ενδελεχή συζήτηση για να μπορέσει να γίνει μείωση» δήλωσε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
Κωδικός άρθρου: 877684
ΠΟΛΙΤΗΣ – 13/06/2009, Σελίδα: 62

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube