Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Ιουνίου 2009

Πλήρης μυστικότητα για τους Ασσιώτες

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων με σκοπό τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση οστών με πρόσωπα που είναι ενταγμένα στον κατάλογο των αγνοουμένων προσώπων της ΔΕΑ. Ήδη, εφαρμόζονται δυο προγράμματα που άρχισαν το 1999 και το 2005. Με βάση τα νέα στοιχεία, μέχρι τώρα από την περίοδο έναρξης των προγραμμάτων ταυτοποιήθηκαν συνολικά 111 Ελληνοκύπριοι.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 11 μόνο αγνοούμενοι από τον κατάλογο που έχει στα χέρια της η ΔΕΑ. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν τα οστά 30 πεσόντων, ενώ η ίδια διαδικασία έγινε για άλλους τρεις αγνοούμενους, τα ονόματα των οποίων δεν κατατέθηκαν στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Παράλληλα, μέσα από τις τελευταίες διαδικασίες εκταφών ταυτοποιήθηκαν τα οστά 44 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων που βρίσκονταν στον κατάλογο της ΔΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εμπειρογνώμονες, αφού ολοκληρώσουν τις εκταφές, θα είναι σε θέση να προβούν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Στη συνέχεια και εφόσον εντοπιστούν δείγματα οστών, τότε θα σταλούν στο ειδικό ανθρωπολογικό εργαστήρι όπου θα γίνει και η σχετική ανάλυση για να διαφανεί μέσω της απαραίτητης δικανικής οστεολογικής ανάλυσης κατά πόσον συνδέονται ή ταυτοποιούνται με οστά αγνοουμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στην περιοχή της Άσσιας, αφού στο χωριό βρίσκονται οι περισσότεροι αγνοούμενοι της Κύπρου συνολικά 83, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς δεν τάφηκαν σε άλλα χωριά ή περιοχές. Συνολικά, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στις ελεύθερες περιοχές πέραν των 185 ταυτοποιήσεις λειψάνων συμπεριλαμβανομένων 37 Ελλαδιτών πεσόντων και 14 Ελλαδιτών αγνοουμένων. Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 32 Τουρκοκύπριων αγνοουμένων.

Οι Ασσιώτες
Για το θέμα των αγνοουμένων της Άσσιας, όμως, επικρατεί μυστικότητα, αφού οι ειδικοί δεν επιθυμούν να κάνουν βεβιασμένες εκτιμήσεις σε σχέση με το ευαίσθητο αυτό θέμα, αφού όσα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες θα πρέπει να διακριβωθούν και αναλυθούν επιστημονικά.
Σε σχέση με τις έρευνες, στην Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζονται δυο ξεχωριστά προγράμματα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων. Το πρώτο πρόγραμμα άρχισε το 1999 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορούσε εκταφές λειψάνων αγνοουμένων και γνωστών και άγνωστων πεσόντων που τάφηκαν το 1974 πρόχειρα σε ομαδικούς τάφους στις ελεύθερες περιοχές και ειδικά στα κοιμητήρια Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Λακατάμειας. Οι εκταφές στις ελεύθερες περιοχές πραγματοποιήθηκαν από τη μη Κυβερνητική Ομάδα των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι αναλύσεις DΝΑ από το εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Δεν συνεργάζονται Ελλαδίτες
Το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί και για το λόγο ότι ένας αριθμός λειψάνων που πιστεύετο ότι αφορούσαν Ελλαδίτες εκτάφηκαν την περίοδο 1979-81 και δόθηκαν σε οικογένειες στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και εκταφές στην Ελλάδα και τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, όπου διαπιστώθηκε επιστημονικά ότι δόθηκαν σε λάθος οικογένειες. Η διαδικασία εκταφών στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπολείπεται η εκταφή και μεταφορά στην Κύπρο λειψάνων που κατέχουν ακόμα έντεκα οικογένειες Ελλαδιτών πεσόντων.
Επίσης, αντιμετωπίζουμε και κάποια προβλήματα στον τομέα λήψης γενετικού υλικού από οικογένειες Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν συνεργαστεί.
Παράλληλα, το δεύτερο πρόγραμμα άρχισε το 2005 και αφορά εκταφές λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές. Στο πλαίσιο του προγράμματος ταυτοποιήθηκαν μέχρι τώρα τα λείψανα 103 Ελληνοκυπρίων και 32 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων. Εκτός από τα λείψανα που ταυτοποιήθηκαν υπάρχουν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και γύρω στα 320 άλλα λείψανα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που εκτάφηκαν στα πλαίσια του προγράμματος της ΔΕΑ.

Αγνοούμενοι 1963 – 64
Απ’ εκεί και πέρα, παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη 1281 αγνοουμένων με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν 74 αγνοούμενοι από το πρόγραμμα εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Άλλες 28 περιπτώσεις αφορούσε το πρόγραμμα εκταφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, δεν διευκρινίστηκαν άλλες 126 υποθέσεις αγνοουμένων που συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο 1619 υποθέσεων που αρχικά δεν κατατέθηκαν στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Από τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν 22 στο πλαίσιο του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρεις στο πλαίσιο του προγράμματος της ΔΕΑ. Στ’ αξιοσημείωτα παραμένει το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί λείψανα που θα ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους της περιόδου 1963 – 64.
Αναφορικά με τις υποθέσεις των Τουρκοκύπριων αγνοουμένων των περιόδων 1963 και 1974 κατατέθηκαν στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων 502.
SIGMALIVE

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube