Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Ιουνίου 2009

Ο κ. Σημίτης και τα σενάρια της Προεδρίας

Ο κ. Σημίτης και τα σενάρια της Προεδρίας

▅ Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού, η «συγγνώμη» του κ. Καραμανλή και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ
O κ. Κ. Σημίτης βρίσκεται σε μια παράδοξη θέση. Μολονότι δεν έχει αναλάβει επίσημο ρόλο από τη στιγμή που αποχώρησε από την πρωθυπουργία, το όνομά του είναι παρόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε μια έμμεση συγγνώμη που του απηύθυνε ο κ. Κ. Καραμανλής για τον χαρακτηρισμό «αρχιερέας της διαπλοκής» την οποία (μισο)απέσυρε λίγες ημέρες μετά, την επανάληψη των σεναρίων για την πιθανότητα να εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς και μια όψιμη αναφορά στο έργο των κυβερνήσεών του στην τελευταία ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου. Η μόνη πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχε οικειοθελώς ο πρώην πρωθυπουργός ήταν η κοινή διακήρυξη-έκκληση οκτώ πρώην πρωθυπουργών της Ευρώπης για μια εναλλακτική σοσιαλιστική υποψηφιότητα απέναντι στην υποψηφιότητα Μπαρόζο.

▅ Διακήρυξη κατά Μπαρόζο
Στη διακήρυξη, ένα πυκνογραμμένο κείμενο μιας σελίδας το οποίο επιχειρεί να θέσει σε ιδεολογικό πλαίσιο τις διαφορές των σοσιαλιστών και των νεοφιλελευθέρων γίνεται αναφορά σε «ιστορικές ευθύνες» και σε «ιστορικές επιλογές» των προοδευτικών ηγετών της Ευρώπης. «Στην υφιστάμενη οικονομική και πολιτική κατάσταση μια νέα πλειοψηφία είναι δυνατή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργώντας μια πραγματική ευκαιρία για έναν υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» αναφέρεται στο κείμενο. Οι Οκτώ επισημαίνουν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ήδη παρουσιάσει τον επίσημο υποψήφιό του, τον σημερινό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο (ο οποίος θεωρείται φαβορί για μια δεύτερη θητεία) και ότι πολλοί σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες αναμένουν με προσδοκία έναν υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μόνου που είναι σε θέση να αμφισβητήσει την ηγεμονία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το κείμενο υπογράφουν, εκτός από τον κ. Σημίτη, ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία (μια καθοριστική παρουσία εξαιτίας της καταγωγής του ώστε να μην εγερθούν αμφιβολίες ότι άλλα κράτη επιθυμούν να σχηματίσουν συνασπισμό κατά της Πορτογαλίας). Επίσης, υπογράφεται από τους πρώην πρωθυπουργούς της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ , της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, της Φινλανδίας Πάαβο Λιπόνεν, της Αυστρίας Φρανς Βρανίτσκι και από τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβανιέφσκι. Αυτή η διακήρυξη, αν και δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή «σφήνα» σε μια προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, οι οποίες μετατράπηκαν σε προάγγελο για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Στη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων για την κυβέρνησή του ο κ. Καραμανλής στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του στο Μega παραδέχθηκε ότι η φράση «αρχιερέας της διαπλοκής» που είχε πει για τον κ. Σημίτη ήταν «μια κουβέντα παραπάνω», η οποία ξέφυγε σε μια «συζήτηση εκτός κειμένου, σε ανταλλαγή πυρών. Ποτέ δεν θα έλεγα εν ηρεμία ότι ο άνθρωπος αυτός είναι, σε εισαγωγικά, μη έντιμος» δήλωσε. Ορισμένοι θυμήθηκαν, και βρήκαν τα τεκμήρια, ότι σε εκείνη την αγόρευσή του στη Βουλή ο κ. Καραμανλής συμβουλευόταν γραπτές σημειώσεις και ήταν δύσκολο να παρασυρθεί.
Η πρωθυπουργική συγγνώμη, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου που έθεσε ως απώτατο όριο για τις εκλογές τον Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πυροδότησε εκ νέου το σενάριο να προτείνει η ΝΔ τον κ. Σημίτη για Πρόεδρο. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σχολίαζαν ότι, ακόμη και αν γίνει τέτοια πρόταση, θα σταματήσει στην Ακαδημίας όπου βρίσκεται το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Κανένας όμως δεν φρόντισε να επικοινωνήσει μαζί του.
Ο κ. Σημίτης, όπως λέει σε συνομιλητές του, θεωρεί ικανοποιητική την αναγνώριση του λάθους από έναν πολιτικό αντίπαλο. Πιστεύει ωστόσο ότι η δήλωση του κ. Καραμανλή ήταν περισσότερο μια κίνηση τακτικής με σκοπό να λειάνει τη δυσαρέσκεια μιας μερίδας πολιτών που κινούνται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και υπήρξαν ψηφοφόροι του πρώην πρωθυπουργού.

▅ Οι ελιγμοί του Πρωθυπουργού
Το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να απευθυνθεί παράλληλα σε διαφορετικά ακροατήρια φαίνεται από όσα είπε στις επόμενες συνεντεύξεις του. «Το έχουμε πει πολλές φορές. Δεν έχω πολλά κοινά σημεία με τον πρώην πρωθυπουργό» απάντησε στην ερώτηση (Αlter) για το αν σκέπτεται να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία έπειτα από μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές δίνοντας δαχτυλίδι. «Δεν έχουμε ζητήσει καμία συγγνώμη. Εχω πει ότι, βεβαίως, όταν γίνεται ανταλλαγή ατακών- να το πω σε εισαγωγικά- στη Βουλή, μπορεί να υπάρχει και μια προσβολή. Δεν είπα ποτέ ότι δεν είναι έντιμος άνθρωπος. Προς Θεού» είπε στον ΑΝΤ1. Ο Πρωθυπουργός έβαλε φρένο και στη συζήτηση (στην οποία έσπευσαν να συμμετάσχουν βουλευτές της ΝΔ) για πρόταση στον κ. Σημίτη για την Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας: «Εχουμε καλό Πρόεδρο, συνεργαζόμαστε καλά, είναι αγαπητός στον ελληνικό λαό και δεν υπάρχει λόγος κανένας να κάνει τέτοια σενάρια».

Οι πρόωρες εκλογές και οι ημερομηνίες
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ τα πάντα είναι ρευστά, η συγκεκριμένη περίοδος εγκυμονεί εξελίξεις και όλοι επεξεργάζονται σενάρια εκλογών. Ο κ. Σημίτης, όπως εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του, θεωρεί ότι οι εκλογικές διέξοδοι του κ. Καραμανλή είναι δύο. Αν επιθυμεί να έχει μία ακόμη πρωθυπουργική θητεία, το πιθανότερο είναι να καταφύγει στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, με στόχο μια μικρή ήττα από το ΠαΣοΚ. Στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση λυγίσει κάτω από το βάρος της οικονομίας και των κοινωνικών προβλημάτων θα προκαλέσει εκλογές την άνοιξη με αφορμή την προεδρική εκλογή, με στόχο να επιστρέψει στην εξουσία. Παρ΄ ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν διακρίνει σημάδια ότι ο κ. Καραμανλής σκέπτεται να ξεκινήσει διαδικασία διαδοχής του (ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προβάλλει διαρκώς το νέο της ηλικίας του και αρνείται την πρόωρη συνταξιοδότηση), θεωρεί ότι αν στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχουν σκέψεις αποχώρησης, τότε θα τρενάρει όσο μπορεί τη θητεία του ώστε να φθάσει ως τον Μάρτιο, οπότε το ΠαΣοΚ έχει προεξοφλήσει εκλογές.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube