Weather Icon
Γενικά θέματα , Γερμανία 30 Ιουνίου 2009

«Φρένο» στη Συνθήκη της Λισσαβώνας από τη Γερμανία

«Φρένο» στη Συνθήκη της Λισσαβώνας από τη Γερμανία

Προσωρινό φρένο στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας στη Γερμανία, βάζει η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, η οποία κοινοποιήθηκε σήμερα, στην Καρλσρούη, έπειτα από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη μερίδας πολιτικών. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, το συμπέρασμα από την απόφαση είναι «ναι μεν αλλά».

Αυτό διότι για να ισχύσει η Συνθήκη της Λισσαβώνας στη Γερμανία, αναφέρει το δημοσίευμα της «ΝΒ», πρέπει σύμφωνα με την απόφαση να γίνουν αλλαγές στους εκτελεστικούς νόμους. Δηλαδή, στους νόμους εκείνους που εκδίδονται κατ’ επιταγήν του Συντάγματος. Επομένως, πριν γίνουν κι αυτές οι αλλαγές δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή συνθήκη. Νομικοί κύκλοι πιστεύουν, πάντως, πως οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν γρήγορα, ώστε να υπερνικηθούν και τα τελευταία εμπόδια.

Το δεύτερο τμήμα του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση, διότι θεώρησε πως περιορίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα, τόσο της Ομοσπονδιακής Βουλής (σ.σ.: εδρεύει στο Βερολίνο) όσο και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (σ.σ.: εκλέγει, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο της χώρας). Με άλλα λόγια, το Συνταγματικό Δικαστήριο λέει «ναι» στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, παράλληλα, όμως, ζητάει την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής ευθύνης.

Ποιοι είναι επικριτές της Συνθήκης

Άλλωστε, όπως διαπιστώνουν και οι δικαστές στην απόφασή τους, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια πολύ δύσκολη και σύνθετη διαδικασία και για το λόγο αυτό η επικύρωση της Συνθήκης δεν μπορεί να γίνει τόσο απλά. Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη πως η συνθήκη της Λισσαβώνας αποφασίστηκε το 2007 και στόχο έχει να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας στη Γερμανία εναντιώθηκαν ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός Πέτερ Γκαουβάιλερ αλλά και το Αριστερό κόμμα. Κατά την άποψή τους, η Συνθήκη ενισχύει το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και αποδυναμώνει το γερμανικό Σύνταγμα. Πάντως, η Συνθήκη έχει επικυρωθεί από τη Βουλή και το Συμβούλιο αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, εξαιτίας των προσφυγών.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν έχει επικυρωθεί ακόμη στη Γερμανία. Πάντως, για να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας και στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., πρέπει να επικυρωθεί απ’ όλα τα κράτη που την απαρτίζουν. Πλην όμως, το συγκεκριμένο θέμα εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό και στις Ιρλανδία, Πολωνία και Τσεχία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube