Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Μαΐου 2009

Σύσκεψη για τη διαμάχη ΕΝΙ-Gazprom

Η διαμάχη μεταξύ της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENI και της ρωσικής εταιρείας διακίνησης φυσικού αερίου Gazprom για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου «South Stream», θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των θεμάτων του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, θα βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα το διήμερο 15 και 16 Μαΐου 2009, όπου και θα έχει κύκλο συνομιλιών με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η επίσκεψη αυτή, είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στις αρχές Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή Αμπρούζο.

Στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των δύο εταιρειών, βρίσκεται η απαίτηση της ENI για ποσοστό επί των πωλήσεων του φυσικού αερίου στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών για το θέμα αυτό, αναμένεται στις 16 Μαΐου 2009. Οι δύο εταιρίες έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού, από το 2007.

Τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό «South Stream» παρακολουθεί άμεσα η βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει φυσικό αέριο τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή, μέσω των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού «Ναμπούκο».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube