Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Μαΐου 2009

Τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν και οι Ταλιμπάν

Τα πυρηνικά όπλα  του Πακιστάν και οι Ταλιμπάν

«Ο πακιστανικός στρατός είναι ο πιο αξιόπιστος θεσμός στη χώρα. Λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τον κίνδυνο να βρεθούν τα πυρηνικά σε λάθος χέρια, και είναι βέβαιο ότι παίρνει όλα τα μέτρα προκειμένου να τα προστατεύσει. Ομως, ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι η συνεργασία φανατικών ισλαμιστών με υποστηρικτές του κινήματος που έχουν διαβρώσει τα ανώτατα κλιμάκια των υπηρεσιών ασφαλείας», υποστηρίζει ο Ρολφ Μόβατ Λάρσεν, του Harvard Kennedy School και πρώην ανώτατος αξιωματούχος της CIA. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόβος αυτός δεν είναι καθόλου θεωρητικός.

Ηδη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δύο φορές ανέλαβαν δράση προκειμένου να διαλύσουν δίκτυα που είχαν αναπτυχθεί γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν και συνεργάζονταν με τρίτους, παρέχοντάς τους σημαντικό υλικό και πληροφορίες για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η πρώτη αφορά τη γνωστή υπόθεση του δικτύου του αρχιτέκτονα της πακιστανικής πυρηνικής βόμβας Αμπντούλ Καντίρ Καν, το οποίο εν μέρει εξαρθρώθηκε το 2003. Η δεύτερη αφορά το δίκτυο Ούμα Ταμίρ Εν Νάου, το οποίο ιδρύθηκε από Πακιστανούς πυρηνικούς επιστήμονες, οι οποίοι είχαν στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Συναντήσεις με Λάντεν

Επικεφαλής του δικτύου ήταν ο Μπασιρουντίν Μαχμούντ, πρώην ανώτατο στέλεχος της Πακιστανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του Ατομικού Αντιδραστήρα Κουσάμπ, και είχε αποδειχθεί ότι είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο κ. Λάρσεν υποστηρίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν εκείνες που ενήργησαν προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του πακιστανικού στρατού να ενεργήσει εγκαίρως, στην περίπτωση που υπάρξει παρόμοια απειλή. Πιο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Σάμιτ Γκανγκούλι, διευθυντής Ερευνών του Center on American and Global Security at Indiana University, ο οποίος κάνει λόγο για τρία πιθανά σενάρια βάσει των οποίων τα πυρηνικά του Πακιστάν κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Αν ηττηθεί ο στρατός

Το πρώτο σενάριο αφορά την ήττα του πακιστανικού στρατού από τους Ταλιμπάν, ενδεχόμενο που ο ίδιος θεωρεί απίθανο, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες των φανατικών ισλαμιστών στην κοιλάδα Σουάτ, καθώς, παρά τις μεγάλες αδυναμίες τους οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές.

Το δεύτερο σενάριο θεωρείται λίγο πιο πιθανό και αφορά τη συνεργασία των Ταλιμπάν με συμπαθούντες του κινήματος εντός των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τον κ. Γκανγκούλι, ωστόσο, μια τέτοια συνεργασία δεν είναι εύκολη, δεδομένου ότι επικεφαλής των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων είναι ένας ικανότατος άνθρωπος, ο στρατηγός Ασφακ Παρβέζ Καγιάνι, ο οποίος έχει εκπαιδευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, της περίφημης ISI.

Κατά τη μεταφορά

Tο τρίτο σενάριο που προβλέπει να βρεθεί στα χέρια των Ταλιμπάν κάποιο πυρηνικό όπλο στη διάρκεια της μεταφοράς του θεωρείται επίσης απίθανο, δεδομένου ότι τα όπλα αυτά δεν μεταφέρονται ποτέ συναρμολογημένα, και τα διαφορετικά κομμάτια τους, όπως για παράδειγμα οι πυρηνικές κεφαλές, φυλάσσονται σε άκρως απόρρητες στρατιωτικές βάσεις.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube