Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Μαΐου 2009

Μηχανισμοί υποταγής των Τ/Κυπρίων

Παρά τη στρατοκρατία της Άγκυρας στα κατεχόμενα, ανάμεσα στους Τ/κ επιβιώνουν δυνάμεις που αντιστρατεύονται την κατοχή και τον εγκάθετο της Άγκυρας. Πρόκειται για δυνάμεις που αναγνωρίζουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Ε/κ, που μιλούν για τουρκική κατοχική δύναμη, για εκ Τουρκίας έποικους, για στρατεύματα κατοχής κ.ά. Μετά το ΄74, ο Ντενκτάς, για να υποτάξει αυτές τις δυνάμεις, απομόνωσε τους Τ/κ και μετέτρεψε τα κατεχόμενα σε ανοιχτή φυλακή με δεσμοφύλακα τον Αττίλα και τα όργανα της Τουρκίας.
Αποκομμένοι από τους Ε/κ και τον έξω κόσμο παρά μόνο την Τουρκία και με μεταφορά χιλιάδων εποίκων, η Τουρκία κατάφερε να παραποιήσει το χαρακτήρα της τ/κ κοινότητας αλλοιώνοντας τον πληθυσμό των κατεχομένων. Απώτερος στόχος η αλλοίωση και της συνολικής αναλογίας που καθιστά την ε/κ κοινότητα συντριπτική πλειοψηφία. Σε τέτοιες συνθήκες πολιτικής καταπίεσης και οικονομικής εξαθλίωσης, χιλιάδες Τ/κ μετανάστευσαν με αποτέλεσμα να φύγουν μετά το ’74 περισσότεροι παρά στα χρόνια 1963-74. Ο Ντενκτάς ικανοποιημένος δήλωνε πως «Τούρκος φεύγει Τούρκος έρχεται». Ωστόσο, στη θέση του Τ/κ ερχόταν πρωτόγονος έποικος πιστός στην Άγκυρα.
Στο ελεγχόμενο πλέον περιβάλλον των κατεχομένων, η Τουρκία διοχέτευε την προπαγάνδα της π.χ. την περιβόητη μπανιέρα με την κατακρεουργημένη μητέρα και τα παιδιά της, που διέπραξε ο σύζυγος αξιωματικός της ΤΟΥΡΔΙΚ αλλά φορτώθηκε στους Ε/κ και το συστηματικό μήνυμα πως η «Τουρκία έσωσε τους Τ/κ το 1974 από βέβαιη σφαγή στα χέρια των Ε/κ». Για όποιον, παρά την καταπίεση και τους εκβιασμούς, δεν μετανάστευε και αντιστεκόταν, ακολουθούσε η εξόντωση, όπως στην περίπτωση Κουτλού Ανταλί.
Όταν πλησίαζε η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ένα διογκούμενο κύμα Τ/κ που δυσπραγούσε οικονομικά κι έβλεπε την οικονομική άνθιση στις ελεύθερες περιοχές, άρχισε να διαμαρτύρεται μαζικά εναντίον του Ντενκτάς. Η Άγκυρα, ως ο απόλυτος άρχοντας, αντιλήφθηκε τον κίνδυνο από μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη κι άνοιξε κάποια οδοφράγματα ώστε να εκτονωθεί η διογκούμενη δυσφορία.
Σήμερα, το καθεστώς Ταλάτ έχει εφεύρει νέους τρόπους για να διοχετεύει την προπαγάνδα του στα κατεχόμενα μέσω ΜΜΕ. Ο πιο πειστικός συνεργός του κατοχικού καθεστώτος -συνειδητά ή ασυνείδητα και για κίνητρα μικρά και τιποτένια- είναι Ε/κ. Το καθεστώς επιλεκτικά φιλοξενεί σε εκπομπές άτομα από τις ελεύθερες περιοχές με περιθωριακές απόψεις που εξυπηρετούν όμως την προπαγάνδα της Τουρκίας. Έτσι, λειτουργεί ραδιοσταθμός υπέρ του κατοχικού καθεστώτος με προγράμματα που συντονίζει Τ/κ με Ε/κ. Πρόσφατα φιλοξενήθηκε Ε/κ δικηγόρος που προς τιμήν του αναφερόταν κατ΄ επανάληψη στα κατεχόμενα ως κατεχόμενα, αλλά από το συντονιστή στο πρόγραμμα μεταφραζόταν σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»! Στα κατεχόμενα εκδίδεται επίσης η «επαναπροσεγγιστική» εφημερίδα «Dialogue» με χρήματα του κατοχικού καθεστώτος όπου δημοσιεύονται επιλεγμένα άρθρα διαφόρων Ε/κ φανατικών ανανιστών, γεμάτα από εμπάθεια ενάντια σε όποιον αρνείται να αποδεχτεί την κατοχή. Όλα αυτά έχουν ένα απλό μήνυμα της Άγκυρας και του Ταλάτ προς τους Τ/κ που δεν υποτάσσονται: Αν οι Ε/κ έχουν τέτοιες απόψεις, γιατί εσείς αντιστέκεστε στην κατοχή;
Επισημαίνεται ότι στις «επαναπροσεγγιστικές επαφές» πρωτοστατούν οι ταλατικοί εκπρόσωποι της κατοχής μαζί με Ε/κ συνεργούς τους, ενώ οι ανυπότακτοι Τ/κ βρίσκονται υπό δίωξη. Αυτός είναι ο σύγχρονος μηχανισμός εξουδετέρωσης όσων Τ/κ δυνάμεων αρνούνται να αποδεχτούν την κατοχή και των οποίων η στάση αποκαλύπτει την κατάντια κάποιων δικών μας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ Κ.ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube