Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Μαΐου 2009

Αφγανιστάν:Οι Ταλιμπάν «Απάντησαν» στην ξαφνική αντικατάσταση του Αμερικανού Διοικητή με πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Με εντυπωσιακές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον δημόσιων κτιρίων στην πόλη Χοστ απάντησαν οι Ταλιμπάν στην ξαφνική αντικατάσταση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ ΜακΚίρναν, από την κυβέρνηση Ομπάμα. Εντεκα βομβιστές ανατινάχθηκαν σε κοντινή απόσταση από το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής και στο δημαρχείο του Χοστ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον είκοσι άτομα, ενώ άλλοι δεκατρείς να τραυματιστούν, ανάμεσά τους και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, που με ανακοίνωσή τους έκαναν γνωστό ότι στην επίθεση έλαβαν μέρος τριάντα μαχητές τους εφοδιασμένοι με παγιδευμένα αυτοκίνητα, ζώνες με εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα, που στόχο είχαν δημόσια κτίρια, ανάμεσά τους το κυβερνείο και το αρχηγείο της αστυνομίας.

Ο «αποκεφαλισμός»

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά τον επιτόπου «αποκεφαλισμό» του Ντέιβιντ ΜακΚίρναν -είχε αναλάβει τον Ιούνιο του 2008- από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δικαιολογώντας την απόφαση του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, που έχει σκοπό να υπάρξουν «φρέσκιες ιδέες, φρέσκια ματιά στο πρόβλημα». Αντικαταστάτης του Μακίρναν είναι ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, πρώην διοικητής των ειδικών επιχειρήσεων.

Η απόφαση για την αποπομπή ΜακΚίρναν ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά πρόσφατων αποτάξεων ανώτατων αξιωματικών και θεωρείται μια απόφαση ιστορικής σημασίας: Είναι πρώτη φορά από το 1951, όταν ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν εξεδίωξε τον στρατηγό Ντάγκλας ΜακΚάρθουρ για την αναποτελεσματική στρατηγική του στον πόλεμο της Κορέας, που πολιτικός προϊστάμενος απολύει εν ώρα πολέμου τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν ότι η αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν θα επιδιώξει να γίνει περισσότερο εύστοχη στρατιωτικά και περισσότερο επιδέξια πολιτικά. «Ο ΜακΚίρναν έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά ήταν ο λάθος άνθρωπος», δήλωσε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο απόστρατος αξιωματικός του Πενταγώνου, Ραλφ Πίτερς, για να συμπληρώσει: «Ο ΜακΚρίσταλ θα ζητήσει περισσότερη εξουσία και όχι περισσότερα στρατεύματα».

Ο νέος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αποδείχθηκε ικανότατος στη θητεία του στο Ιράκ, αφού χρησιμοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες για να πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητα των στρατευμάτων, γεγονός που τον οδήγησε ως επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στην εξόντωση του Αμου Μουσάμπ – Ζαρκάουι, ενός εκ των ηγετών της Αλ Κάιντα στη χώρα. Επίσης, ο ΜακΚρίσταλ αναμένεται να διεκδικήσει την αλλαγή πολιτικής της Καμπούλ σε θέματα που υπονομεύουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν: επιτελείς του Πενταγώνου αναμένουν ο ΜακΚρίσταλ να προειδοποιήσει τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να «κλείσει» όλες τις επιχειρήσεις ναρκωτικών που τροφοδοτούν οικονομικά τους Ταλιμπάν και όλα τα δίκτυά τους που «συνεργάζονται» με την κυβέρνησή του. Η «έξοδος» του ΜακΚίρναν από το Αφγανιστάν έρχεται την ώρα που καταφθάνουν στη χώρα, ύστερα από απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, και νέες ενισχύσεις ανεβάζοντας σε 38.000 τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή.

Απώλειες αμάχων

Η κυβέρνηση της Καμπούλ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργού Αμυνας Μοχάμεντ Αζίμι, αναμένει από τον νέο διοικητή να βάλει τρεις προτεραιότητες στην ατζέντα του: «Να εμποδίσει νέες απώλειες μεταξύ των αμάχων, να εκπαιδεύσουν οι ΗΠΑ καλύτερα τον αφγανικό στρατό και οι επιχειρήσεις να συντονίζονται σε συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις. Ας σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν μετά τις διαμαρτυρίες του Αφγανού προέδρου Καρζάι για τους θανάτους αμάχων, αλλά και τις καταγγελίες ότι πολλοί τραυματίες φέρουν «ασυνήθιστα» εγκαύματα που θυμίζουν βόμβες λευκού φωσφόρου. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube