Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Μαΐου 2009

Αμερικανός πρέσβης: Ουσιαστική η τουρκική άποψη στο Κυπριακό

Αμερικανός πρέσβης: Ουσιαστική η τουρκική άποψη στο Κυπριακό


Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Φ. Ουρμπάντσικ, «όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία, θα έχει ουσιαστική άποψη».
Η επίλυση του Κυπριακού θα απαιτήσει και εμπλοκή της Τουρκίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Φρανκ Ουρμπάντσικ.
Σε κοινή συνέντευξη στις κυπριακές εφημερίδες ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει ότι, όταν οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια- Ταλάτ φτάσουν στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία, «όπως στα τουρκικά στρατεύματα, τις γραμμές και τις κινήσεις η Άγκυρα φυσικά θα έχει ουσιαστική άποψη, που πρέπει να επιμετρήσει».
«Χρονολογικά η εμπλοκή της Τουρκίας», προσθέτει ο κ. Ουρμπάντσικ, «θα πρέπει να προσδιορίζεται προς το τέλος της δεύτερης φάσης των συνομιλιών κατά το λεγόμενο πάρε-δώσε», ή, όπως το χαρακτηρίζει, ”τα παζαρέματα”.
Στην ερώτηση, κατά πόσο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι σε περίπτωση λύσης η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ χρειάζεται εγγυήσεις από τρίτη χώρα, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε: «Δεν είναι δική μας απόφαση. Δεν έχουμε υπογράψει τη Συνθήκη Εγγυήσεως και δεν είμαστε μέλη της ΕΕ».
Για την επίλυση του κυπριακού υποστηρίζει ο Αμερικανός πρέσβης «θα χρειαστούν σκληροί συμβιβασμοί» και προσθέτει ότι «η λύση θα έχει δυσαρεστημένους και στις δύο πλευρές».
Σημειώνει ότι το πώς θα εκλέγουν οι Κύπριοι τον πρόεδρό τους, ή πως θα είναι η Βουλή, δεν είναι θέματα που αφορούν στην Τουρκία, αλλά τους ίδιους τους Κυπρίους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube