Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Μαΐου 2009

Το Βουλγαρικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας – το πρώτο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Το Βουλγαρικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας – το πρώτο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Μετά από δυο χρόνια θα εμφανιστούν στην αγορά τα πρώτα επιτεύγματα της βουλγαρικής νανοτεχνολογίας. Αυτό έγινε δυνατό μετά την υπογραφή συμφωνίας πλαισίου για στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Βουλγαρικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας και της επιχε ίρησης ΙΒΜ από τις ΗΠΑ.

Στην υπογραφή παρέστη ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, κ Πλάμεν Ορεσάρσκι και η πρέσβης των ΗΠΑ, κα Νάνσυ Μακελντάουνι. Η συμφωνία προβλέπει τις βασικές παραμέτρους συνεργασίας της IBM, μιας από τις πρώτες επιχειρήσεις στον τομέα της νανοτεχνολογίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, και του Βουλγαρικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας.
“Το κέντρο είναι 100% βουλγαρικό και είναι το πρώτο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα”, είπε στη συνέντευξή του στη ΒΡ ο υφυπουργός Οικονομικών κ Λιουμπομήρ Ντάτσοφ, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία από την πλευρά της Βουλγαρίας. Από την πλευρά της IBM τη συμφωνία υπέγραψε ο ΓΔ της επιχείρησης για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κ Μαρσέλο Λέμα.
“Η συνεργασία με την IBM θέτει το Βουλγαρικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας σε ηγετική θέση στην περιοχή στον τομέα της νανοτεχνολογίας”, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ Λιουμπομήρ Ντάτσοφ. “Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά με περισσότερα από 150 εκατομμύρια καταναλωτές τους οποίους θα μπορέσει να εξυπηρετήσει η Βουλγαρία. Για την ώρα δεν έχουμε προχωρήσει σε συνομιλίες με άλλες κυβερνήσεις, αλλά παραμένουμε ανοιχτοί για το μέλλον”.
Στις αρχές του 2009 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία του “Βουλγαρικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας”. Για το σκοπό αυτό διατέθηκε κεφάλαιο 25 εκ € και αποφασίστηκε η συνεργασία με την IBM. Με την υπογραφή της συμφωνίας κλείνει ένας κύκλος 3 ετών, στον οποίον εργάστηκαν 30 ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο, καθώς και από την Ακαδημία Επιστημών της Βουλγαρίας, διευκρινίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ Λιουμπομήρ Ντάτσοφ. Στην πρώτη αυτή φάση, το Κέντρο θα έχει δύο στρατηγικές προτεραιότητες. Την κατασκευή μικρομηχανημάτων και υλικών και τη μικροβιολογία, συμπεριλαμβανόμενης της φαρμακευτικής.
“Το Κέντρο δεν στοχεύει απλώς στη δημιουργία παραγωγικού δυναμικού. Στόχος της είναι να συμβάλει στην εξειδίκευση των επιστημών στη χώρας μας, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων υψηλότερου τεχνολογικού επίπεδου. Άλλος σκοπός του είναι να συγκεντρώσει όλη την πείρα και τα επιτεύγματα των επιστημόνων της Βουλγαρίας οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της νανοτεχνολογίας. Τα κεφάλαια που χορήγησε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά αν εργαστούμε μόνοι μας. Στόχος μας είν αι να ενοποιηθούμε με τα ανάλογα τμήματα των Πανεπιστημίων και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας. Για την ώρα έχουμε ορίσει δυο εργαστήρια- του Πανεπιστημίου της Σόφιας και του Τεχνικού Πανεπιστημίου. Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με τη σύγχρονη τεχνολογία. Αυτό θα βοηθήσει τον άλλο βασικό στόχο μας- την προετοιμασία στελεχών στον τομέα της νανοτεχνολογίας. Όσο αφορά στον παραγωγικό τομέα του Κέντρου- τον αποκαλούμενο “Λευκό Δωμάτιο”, συζητούμε τη δημιουργία του σε διάφορους χώρους, όπως για παράδειγμα στην πόλη Μπότεβγκραντ στη ΒΔ Βουλγαρία”.
Η συμφωνία που υπεγράφη αποτελεί ακόμα βήμα στη συνεργασία της Βουλγαρίας με τις ΗΠΑ, δήλωσε στην τελετή της υπογραφής η πρέσβης των ΗΠΑ κα Νάνσυ Μακελντάουνι. Περιμένουμε οτι μέχρι το 2015 τα έσοδα από τις νανοτεχνολογίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα φτάσουν το ποσό των 3 τρισεκατομμυρίων USD. Σύμφωνα με την κα πρέσβη, η συμφωνία με την IBM θα στηρίξει οικονομικά τη Βουλγαρία στην τρέχουσα περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
“Με βάση τη συμφωνία αυτή θα δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας και θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη της Βουλγαρίας. Το πιο σημαντικό είναι οτι η Βουλγαρία θα καταλάβει την ηγετική θέση μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Η βουλγαρική κυβέρνηση επέλεξε την IBM, μια από τις σημαντικότερες, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιχειρήσεις στον εν λόγω τομέα, μια και είναι ο καλύτερος δυνατός συνεργάτης”.

Κείμενο: Τατιάνα Ομπρέτενοβα
Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης

ΠΗΓΗ  www.bnr.bg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube