REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Μαΐου 2009

Εξώδιος ακολουθία μετά από 35 χρόνια

Tα λείψανα του Ανδρέα Σουππουρή (πατέρας, 48 ετών), της Αρετής Σουππουρή (μητέρα, 39 ετών), του Δημητράκη Σουππουρή (γιος, 6 ετών), της Ιουλίας Σουππουρή (κόρης, 2 ετών) και της Θέκλας Σουππουρή (θείας, 47 ετών) εντοπίστηκαν πρόσφατα σε ομαδικό τάφο στο Παλαίκυθρο.

«Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση, εάν δεν μάθουμε μέχρι τον τελευταίο αδελφό μας τι έγινε. Δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία, εάν δεν μπορέσουμε ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια να πάμε στα σπίτια μας, και όσοι είμαστε απ’ εκείνα τα ιερά χώματα ξέρουμε και το διαλαλούμε ότι όσο ζούμε και όσοι θα έρθουν και όσο πατούμε σε αυτήν τη γη δεν θα ξεχάσουμε εκείνη την ημέρα που εμείς φύγαμε, νομιζόμενοι ότι πάμε περίπατο. Κάποιοι, όμως, άλλοι γλίστρησαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν, γιατί ο Τούρκος ήταν εκεί. Και αυτός μπορεί να είναι ένας εφιάλτης, αλλά είναι μια κατάσταση 35 χρόνων».
ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου, η κηδεία των λειψάνων έξι μελών της οικογένειας Σουππουρή, τα οποία δολοφονήθηκαν από νεαρούς Τουρκοκύπριους το πρωί του Σαββάτου της 17ης Αυγούστου του 1974, κατά τη διάρκεια της μαζικής σφαγής άμαχων Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο χωριό Παλαίκυθρο της επαρχίας Λευκωσίας.
Tα λείψανα του Ανδρέα Σουππουρή (πατέρας, 48 ετών), της Αρετής Σουππουρή (μητέρα, 39 ετών), του Δημητράκη Σουππουρή (γιος, 6 ετών), της Ιουλίας Σουππουρή (κόρης, 2 ετών) και της Θέκλας Σουππουρή (θείας, 47 ετών) εντοπίστηκαν πρόσφατα σε ομαδικό τάφο στο Παλαίκυθρο μαζί με άλλα δώδεκα άτομα, που δολοφονήθηκαν στο ίδιο περιστατικό, και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA στα πλαίσια των εργασιών που διεξάγει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).
Πρόκειται για την τρίτη «οικογενειακή κηδεία» θυμάτων της σφαγής του Παλαικύθρου. Πριν από μερικούς μήνες, οι οικογένειες Λιασή και Ιωάννου κήδεψαν τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν το μαύρο πρωινό της 17ης Αυγούστου του 1974.
Η χθεσινή κηδεία, που άργησε 35 χρόνια, δεν αποτελεί τον επίλογο της τραγωδίας για την οικογένεια Σουππουρή, καθώς στον ομαδικό τάφο βρέθηκαν όλα τα λείψανα των θυμάτων της σφαγής του Παλαικύθρου, εκτός από ένα. Του εννιάχρονου, τότε, Γιάννη Σουππουρή.
Ο Πέτρος Σουππουρή, απευθύνοντας το ύστατο χαίρε εκ μέρους της οικογένειας, είπε: «Σε ένα από τα μικρά αυτά φέρετρα, που βλέπετε εδώ, βρίσκονται τα λείψανα του αδελφού μου, του Δημήτρη. Το 1974 ήταν τεσσάρων χρονών, όταν σκοτώθηκε. Καθώς τον πυροβολούσαν, κρατούσε σφιχτά μικρά παιχνιδάκια με γράμματα του αλφαβήτου, τα οποία έκρυψε πριν ξεψυχήσει στην αριστερή του τσέπη και βρέθηκαν και αυτά δίπλα από τα οστά του. Υπάρχει ένα άτομο, που ο αδελφός μου ο Δημήτρης δεν θα μπορέσει να γνωρίσει, το παλληκάρι που θα γινότανε όταν θα μεγάλωνε. Ένας ωραίος άνθρωπος, με καθαρό, σταράτο βλέμμα. Τώρα θα ήταν 39 χρονών. Ένα παλληκάρι, που ο καθένας θα ήθελε να είχε δίπλα του. Έχει ακεραιότητα, έχει χαρακτήρα και κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί σε αυτά. Είναι ένα παλληκάρι που και οι γυναίκες θα ήθελαν να ήταν δίπλα του, επίσης, γιατί είναι ευαίσθητος, τις σέβεται, έμπιστος, θαρραλέος και οι γυναίκες ανταποκρίνονται σε αυτά».
«Τον κάνει περίφημο γαμπρό. Τον βλέπω σαν πατέρα. Εδώ είναι ακριβώς που λάμπει ο Δημήτρης. Βλέπετε, όταν κοιτάζει στα μάτια τα παιδιά του, τότε σίγουρα τα παιδιά του ξέρουν ότι ο πατέρας τους πραγματικά τους κοιτάζει στα μάτια. Τα κοιτάζει αφοσιωμένα, προσεχτικά και ακούει και βλέπει τι πραγματικά του λένε. Τότε το παιδί του αυτό ξέρει σίγουρα ότι ο Δημήτρης είναι ένας καταπληκτικός πατέρας. Είναι ένα παλληκάρι που ποτέ δεν θα γνωρίσω ούτε εγώ, ούτε εσείς, αλλά θα ήθελα να τον γνώριζα», πρόσθεσε.
Ο κ. Σουππουρής απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι παρευρέθησαν στην κηδεία, την Πολιτεία, την Εκκλησία, το στρατό, το Δήμο Λατσιών, αλλά κυρίως τη Διερευνητική Επιτροπή και τους επιστήμονες και από τις δύο πλευρές που δούλεψαν για να γίνουν οι εκταφές και οι ταυτοποιήσεις. «Ειδικές ευχαριστίες στον κ. Ξενοφώντα Καλλή. Ευχαριστούμε τα άτομα που ακούραστα διερεύνησαν και διερευνούν και μαθαίνουν πληροφορίες για τους πεσόντες και αγνοουμένους, όπως η δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλουντάγ και ο Αντρέας Παράσχος και τους θαρραλέους ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν πληροφορίες. Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους συγχωριανούς μας, το Σωματείο Παλαικύθρου και όλους τους θείους μας και θείες μας που μας αγάπησαν και μας βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια», συμπλήρωσε.

ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ
Ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια να πάμε στα σπίτια μας
Ο Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, σε ομιλία του, είπε ότι γνωρίζοντας το παρελθόν, μιμούμεθα τα ανδραγαθήματα του παρελθόντος, αποφεύγοντας τις επιπολαιότητες του παρελθόντος, αλλά έχουμε ενώπιόν μας λείψανα ιερά και τα τιμούμε. «Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση, εάν δεν μάθουμε μέχρι τον τελευταίο αδελφό μας τι έγινε. Δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία, εάν δεν μπορέσουμε ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια να πάμε στα σπίτια μας, και όσοι είμαστε απ’ εκείνα τα ιερά χώματα ξέρουμε και το διαλαλούμε ότι όσο ζούμε και όσοι θα έρθουν και όσο πατούμε σε αυτήν τη γη δεν θα ξεχάσουμε εκείνη την ημέρα που εμείς φύγαμε, νομιζόμενοι ότι πάμε περίπατο. Κάποιοι, όμως, άλλοι γλίστρησαν από τα παράθυρα για να γλιτώσουν, γιατί ο Τούρκος ήταν εκεί. Και αυτός μπορεί να είναι ένας εφιάλτης, αλλά είναι μια κατάσταση 35 χρόνων», πρόσθεσε.

Στεφάνι και από Τουρκοκύπριο
Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι επίσημοι.
Στεφάνι κατατέθηκε, επίσης, από έναν Τουρκοκύπριο, Υπουργούς, πρώην Υπουργούς, βουλευτές, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τη σύζυγο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φωτεινή Παπαδοπούλου, από Οργανώσεις, Σωματεία και άλλα οργανωμένα σύνολα, καθώς και από άτομα ως φόρος τιμής στα δολοφονηθέντα από Τούρκους μέλη της οικογένειας Σουππουρή.
Οι παρευρισκόμενοι, στο τέλος της κατάθεσης στεφάνων, ξέσπασαν σε ένα μεγάλο χειροκρότημα για τη θυσία των μελών της οικογένειας Σουππουρή. Η ταφή των λειψάνων έγινε στο κοιμητήριο Λατσιών.
Την ερχόμενη Κυριακή θα τελεστεί στην εκκλησία Αγίου Ελευθερίου, στις 13:00, η κηδεία των λειψάνων του αγνοούμενου παιδιού του Παλαικύθρου, Ιάκωβου Ανδρέου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube